Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bratuškova napadla RKC: Cerkvena podjetja so skopala 450-milijonsko luknjo v slovenskih bankah

Deli na:
Bratuškova napadla RKC: Cerkvena podjetja so skopala 450-milijonsko luknjo v slovenskih bankah

Foto: Bobo

Predsednica Zavezništva Alenka Bratušek RKC poziva, naj se odpove dosojeni odškodnini za neuporabo gozdov v času denacionalizacijskih postopkov. Po njeni oceni je namreč nedopustno, da Rimskokatoliška cerkev (RKC) od države zahteva odškodnino po tistem, ko so podjetja v njeni lasti v slovenskih bankah skopala okoli 450-milijonsko vrzel.

Postopek denacionalizacije se vleče predolgo, v nerešenih zadevah je veliko težkih, je na današnji novinarski konferenci povedala Bratuškova in dodala, da je treba postopke čim hitreje pripeljati h koncu. Javnost je sicer pred dnevi izvedela za odškodnino, ki jo je sodišče za neuporabo gozdov v času denacionalizacijskih postopkov prisodilo RKC oz. Nadškofiji Ljubljana, in sicer v višini okoli 16 milijonov evrov.

A je po ocenah Zavezništva to nedopustno po tistem, ko so podjetja v lasti RKC prispevala k okoli 10 odstotkom bančne vrzeli. Med štirimi največjimi upniki, ki so jih prenesli na slabo banko, so trije v cerkveni lasti, je spomnila Bratuškova in navedla Zvon Ena ter Zvon Dva in T-2. "450 milijonov evrov pomeni 750 evrov na vsakega slovenskega upokojenca, polovico drugega tira in več kot tretjino tretje razvoje osi," je pojasnila Bratuškova.

Zato so v Zavezništvu na RKC in slovensko vlado naslovili pismo, v katerem navajajo pričakovanje, da se RKC odškodnini skupaj z obrestmi za denacionalizacijske postopke odpove v korist državljanov, ki bi to odškodnino morali kriti. Upajo, da bo RKC pokazala, da ji gre za ljudi. Če tega ne bo storila, v Zavezništvo od vlade pričakujejo, da bo naredila vse za to, da država tega zneska ne bo plačala.