benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

damjan-žugelj Necenzurirano

Glavnega akterja afere slovenski Watergate bodo ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bratuškova Jazbecu: Nekdo mora prevzeti odgovornost za škodljive neumnosti, ki se dogajajo na SDH

Deli na:
Bratuškova Jazbecu: Nekdo mora prevzeti odgovornost za škodljive neumnosti, ki se dogajajo na SDH

Foto: Bobo

Na komisiji DZ za nadzor javnih financ so se danes soočili nasprotniki zamenjave nadzornikov Luke Koper in upravljalci državnega premoženja. Na seji, ki je bila zaradi plenarne seje DZ prekinjena, so leteli očitki na SDH in pozivi k odstopom, SDH in finančno ministrstvo pa sta zamenjavo utemeljevala s potrebo po boljšem poslovanju Luke.

Alenka Bratušek (NP) je bila v imenu predlagateljev seje ostra do predsednika uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Marka Jazbeca. Očitala mu je neodgovorno upravljanje z državnim premoženjem - med drugim ob "fiasku" z nadzorniki NLB ter prodaji NKBM finančnemu skladu - saj da želi SDH menjati člane nadzornega sveta samo zato, ker so bili imenovani v času neke druge vlade, in da daje navodila Luki Koper glede konkretnih poslov. Očitala mu je laganje, saj je marca dejal, da se z ministrom za infrastrukturo Petrom Gašperšičem na februarskem sestanku nista pogovarjala o kadrovskih menjavah v Luki Koper.

Če je razlog za zamenjave prenizka donosnost, zakaj SDH potem ni reagiral na skupščini Telekoma Slovenije in zamenjal nadzornikov, ki jih vodi "vaš prijatelj" Borut Jamnik, ga je vprašala Bratuškova in ostala brez odgovora.

"Nekdo mora za škodljive neumnosti, ki se dogajajo na SDH, prevzeti odgovornost," je menila Bratuškova.

Jazbec je zavrnil očitke o laganju, dejal je, da so se na sestanku z ministrom pogovarjali o različnih temah, pri katerih sta ministrstvo in SDH vsebinsko povezana. Ponovil je, da zamenjave v nadzornem svetu načrtujejo, da bo Luka Koper glede na načrtovane investicije in rast prihodkov bolj donosna, ter da zamenjava ne pomeni nezaupnice upravi. SDH pa meni, da je lahko Luka bolj stroškovno učinkovita ter da lahko ustvarja višji dobiček, kot je predviden, in višji dividendni donos za lastnike.

Zato in zaradi "finančnih izletov v preteklosti, katerih breme je nato nosila država" je želel podrobnejši vpogled v strategiji do leta 2020 in 2030, saj je želel izvedeti, ali bodo načrtovane investicije prinašale zadosten donos. Jazbec je znova poudaril, da je dvotretjinski delež države v Luki Koper opredeljen kot strateška naložba.

"Teorij zarot, pritiskov, stricev, politike, tujcev, sovražnikov slovenske Obale ali Luke Koper tukaj ni," je dejal Jazbec.

Glede vmešavanja v prodajo deleža v Adriafinu (ki je večinski lastnik družbe Vinakoper) je dejal, da so v dopisu le izrazili skrb, da bo izplen, če se bo prodajal le polovični delež, nižji, kot če bi z Istrabenzom skupaj prodajala 100-odstotni delež.

Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja je dejal, da je ključna težava prenizek donos na kapital, strategija družbe pa da ni usklajena s strategijo upravljanja državnih naložb. Glede sodelovanja s SDH je dejal, da z vidika korporativnega upravljanja ni sprejemljivo, da si družba vzame pristojnost, da si sama postavlja cilje.

"Če želimo koristi od državnega deleža v tem podjetju," je dejal Dragonja, "je treba tehtati, ali je Luka Koper srečna družina, ki z vidika ekonomskih proporcev deluje relativno komfortno, ali spoštuje vlogo lastnika."

Prva nadzornica Luke Koper Alenka Žnidaršič Kranjc, ki je poleg Andreja Šercerja in Elen Twrdy predvidena za zamenjavo, je dejala, da je družba v dveh letih naredila velik napredek, donos na kapital je lani presegel 10 odstotkov. Pripomb na strategijo doslej ni bilo, je dejala, razen zahteve SDH, da bi dobil vpogled do ravni cen. Tega pa v družbi ne morejo omogočiti, med drugim ker se lahko tako razkrijejo podatki konkurenci.

Opozorila je na neaktivnost ministrstva, med drugim glede zemljišč, ki bi Luki med drugim omogočila ureditev drugega vhoda v pristanišče, ter na pritiske na upravo s "policijskimi metodami zasliševanja". O vzpostavljanju uprave je dejala, da zaradi takšnega odnosa in pričakovanj skorajšnje (politične) menjave "spodobni ljudje tega ne gredo".

DZ je pozvala, naj vzpostavi razmere, ko bodo najbolj sposobni pripravljeni prevzemati takšne funkcije. Menila je, da so nujne takojšnje zamenjave v nadzornem svetu in upravi SDH ter na infrastrukturnem ministrstvu.

Od članov odbora so do prekinitve seje spregovorili primorski poslanci. Matej T. Vatovec (ZL) je menil, da predvidena zamenjava nadzornikov ni zadostno utemeljena in ni v javnem interesu. Kljub drugačnim zagotovilom SDH je poslanec prepričan, da bo sledila menjava uprave. Tudi on je pozval SDH, naj prevzame odgovornost za svoje poteze.

Tilen Božič (SMC) je opozoril, da "ni športno" primerjati podatkov o donosnosti z obdobjem, ko je bila družba v sanaciji (Dragonja je navajal 2,5-odstotni donos na kapital), ter da je treba poskrbeti, da bo družba v dobri kondiciji tudi v prihodnje, ko bo treba konkurirati za koncesijo v pristanišču. Z Markom Ferlugo (SMC) sta poudarila tudi pretekle (politične) menjave v primorskih podjetjih, poleg Luke med drugim v Intereuropi, ki je v velikih težavah. Ferluga se je zavzel za to, da bi se odgovorni usedli za mizo in dogovorili, ne da se omogočajo teorije zarote v javnosti.

Seja komisije se bo predvidoma nadaljevala še v tem mesecu.