sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Boštjan Perne: Islam je podlaga za terorizem

Deli na:
Boštjan Perne: Islam je podlaga za terorizem

Boštjan Perne - Foto: Primož Lavre

Pred terorizmom nas ljubezen, toleranca in sobivanje ne bodo rešili, svari Boštjan Perne, nekdanji šef vojaških obveščevalcev.

Boštjan Perne je nekdanji direktor Obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo. Meni, da pravi val vračanja džihadističnih borcev, ki so se borili v Siriji, v Evropo šele prihaja. Zahodni varnostni organi že prilagajajo svoje delovanje novim okoliščinam, Slovenija po njegovem zaostaja. Zelo hitro potrebuje učinkovito in temeljito razgradnjo in novogradnjo celotnega obveščevalno-varnostnega aparata. Teroristi se bodo namreč usmerili v tiste države, kjer je najlažje izvesti napad. »Varnost je dobrina, ki jo je treba plačati. Varnost ni od Boga dana, kot se obnašamo v Sloveniji,« pravi Perne. Z njim smo se pogovarjali še o zadnjem terorističnem napadu v Londonu, izdelovanju bomb po navodilih z interneta, varnostnih razmerah na Balkanu in osnutku predloga novele zakona Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova), ki širi pristojnosti varnostnih organov.

V slabih treh mesecih je v Veliki Britaniji prišlo do treh terorističnih napadov. Bilanca je grozljiva: najmanj 34 mrtvih, več kot 140 ranjenih. Je postala Britanija glavna tarča napadov?



Žal je tudi Britanija ponovno postala tarča teroristov. Napadi, ki so bili sprva na celini, se pravi v Franciji, Nemčiji ali Belgiji, so se nadaljevali na Otoku, to pa ni veliko presenečenje. Britanski varnostni organi so ves čas opominjali, da lahko pride do terorističnega napada vsako minuto, le da sta na Otoku dve posebnosti. Prva je, da imajo Britanci dolgo zgodovino protiterorističnih bojev proti organizaciji IRA. Poleg tega so islamski teroristi že leta 2005 na Otoku napadli podzemno železnico in avtobuse. Zato so Angleži zelo hitro začeli prilagajati svoj varnostni sistem novim varnostnim razmeram teroristične ogroženosti in veliko napadov tudi preprečili. Druga posebnost pa je, da je v Veliki Britaniji zelo težko priti do strelnega orožja, bistveno težje kot v Franciji, Nemčiji ali Belgiji. A zdaj je tega očitno konec. Po zadnjih angleških podatkih je okoli 23.000 ljudi takih, da jih je treba opazovati, med njimi okoli 5000 kritičnih.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Perne pove, kaj nas lahko edino reši pred terorizmom; meni, da mora Zahod začeti razmišljati o omejevanju popolne verske svobode; poudari, da je varnost je dobrina, ki jo je treba plačati; predstavi francoske izkušnje z razsežnostjo teroristične grožnje; pove, pri čem je slovenski varnostni aparat učinkovit; se obregne ob predlog zakona o Sovi, ki mu pravi "glasbene želje" obveščevalno-varnostnega sistema.

https://trafika24.si/revija/reporter