cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bohinjsko jezero je zaradi dežja naraslo za več kot dva metra

Deli na:
Bohinjsko jezero je zaradi dežja naraslo za več kot dva metra

Bohinjsko jezero - Foto: Bobo

Neurje, ki se je v nedeljo popoldan razbesnelo nad Bohinjem, je odkrivalo strehe, objekte pa je zalivala voda. Jezero je v 36 urah naraslo za kar dva metra.

Voda je nekaj škode povzročila tudi na mostovih in brežinah. Da posledice niso bile hujše, gre zasluga tako porazdelitvi padavin kot opravljeni sanaciji po uničujočih poplavah leta 2009, je prepričan župan Franc Kramar.
 
Poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Bohinjska Bistrica Silvo Režek je pojasnil, da kljub obilnim padavinam tokrat nekih hujših posledic niso zaznali. Približno 40 gasilcev je opravilo okoli 20 intervencij.

Poškodovane je nekaj infrastrukture, škoda pa je nastala tudi na odkritih strehah, ki so jih začasno prekrili s ponjavami. Sunki vetra so poškodovali streho na devetih hišah v Bohinjski Bistrici, nekaj strešnikov je s hiš padlo še v naselju Log. Privzdignilo je tudi streho na občinski stavbi, pri čemer se odkrušilo nekaj zidakov, vendar Režek ocenjuje, da do večje škode vendarle ni prišlo.

Poškodovana je bila tudi streha na gostilni v Kampu Danica, ki ga je poleg tega delno poplavila Sava Bohinjka. Ker je struga reke polna, ta trenutek še ne morejo oceniti, kakšna je škoda. To bodo lahko storili šele, ko bo voda upadla, a računajo, da škoda ni večja, saj voda ni bila deroča. Čeprav je kamp odprt celo leto, so imeli srečo, da sedaj niso imeli gostov in tudi evakuacija ni bila potrebna.



Bohinjski župan je prepričan, da se je v tem neurju znova pokazalo dobro opravljeno delo na sistemski ureditvi vodotokov, ki so se je lotili po poplavah leta 2009. S tem so preprečili nadaljnjo erozijo strug vodotokov, v kar je občina skupaj z državo vložila več milijonov evrov.

"Danes lahko spet rečem, da je bila sanacija upravičena in je veliko pripomogla k temu, da v zadnjih letih kljub pogostemu močnemu deževju, ni tako velikih posledic in škode," je izpostavil Kramar.

Posledice neurja so sicer vsakič odvisne tudi od tega, kje lokalno pade največ padavin. Režek je pojasnil, da je tokratno neurje najbolj zalilo južne bohinjske gore, zato je glavnina padavin segala od Vogla prek spodnjih bohinjskih hribov, Triglavsko gorovje pa je bilo deležno veliko manjše količine padavin, zato so bili tudi tok poplavljanja in posledice bistveno manjše kot bi bile lahko sicer.

Nedeljsko močno neurje, ki je težave povzročalo tudi drugod po državi, se je stanje ponoči že umirilo, zjutraj pa je marsikateri kraj presenetil sneg. Tako je zjutraj snežilo po vsej Gorenjski, nekatere višjeležeče kraje pa je sneg tudi pobelil. Na prelazu Vršič je zaradi možnosti poledice obvezna zimska oprema.