Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Pivo in cvetje, tiskovna konferenca, Nika Zorjan Njena.si

S kom je Nika Zorjan odpotovala na Maldive?

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bodo tanki slovenske vojske po posredniku na koncu pristali v Islamski državi?

Deli na:
Bodo tanki slovenske vojske po posredniku na koncu pristali v Islamski državi?

Foto: Bobo

Tank M-55S je gosenično vozilo z oklepom in močno oborožitvijo, namenjeno uničevanju nasprotnikove žive sile - Prek posrednika lahko slovenska vozila na koncu pridejo v Islamsko državo.

Slovenska vojska z mednarodnim zbiranjem ponudb prodaja 30 tankov M-55S in 39 bojnih vozil pehote BVP M-80A. Zbiranje ponudb bo trajalo tri mesece, kupci morajo ponudbe poslati do 23. novembra, izhodiščna cena ni določena. Glede na to, da je za sklop tankov M-55S določena varščina 0,5 milijona evrov, za drugi sklop 0,3 milijona evrov, varščine pa so običajno deset  odstotkov izhodiščne cene, a niso nižje od petih odstotkov, lahko sklepamo, da MORS ocenjuje tanke M-55S med pet in deset milijonov evrov, vozila BVP M-80A med tri in šest milijonov evrov. To je zelo malo, če vemo, da je tanke M-55S nekdanji obrambni minister Jelko Kacin obnovil za 52 milijonov evrov.

Prodajo vozil, ki niso več v skladu s standardi Nata, je načrtoval že nekdanji minister za obrambo Aleš Hojs. Čeprav so se varnostne razmere na stari celini od tedaj bistveno spremenile, je začetek prodaje potrdila vlada. Tanke bi lahko (denimo zaradi nasilnih poskusov vstopa migrantov v državo) imeli za rezervo, saj so še uporabni, njihovo vzdrževanje je precej poceni. Zato nekateri menijo, da gre za načrtno slabitev Slovenske vojske, ki naj bi nova oklepna vozila dobila šele v naslednjem desetletju, čeprav na ministrstvu pravijo, da bodo kupnino namenili za posodobitev oborožitve.

Ker tankov najbrž ne bo kupila nobena evropska ali druga razvita država (mogoče Hrvaška, ki je napovedala, da bo še nekaj časa uporabljala oklepne transporterje M-80A), se bo kot kupec najbrž pojavilo posredniško podjetje, ki bo vozila po vsej verjetnosti prodala naprej na muslimanski Bližnji vzhod ali kateremu izmed diktatorjev v Podsaharski Afriki.