franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bodo Cerarja in vlado pikale čebele?

Deli na:
Bodo Cerarja in vlado pikale čebele?

Foto: Bobo

Premier Miro Cerar je danes v vladni stavbi iz rok predsednika Čebelarske zveze Slovenije Boštjana Noča prejel čebelnjak z dvema panjema. Gre za simbolično dejanje, s katerim Slovenija še dodatno podpira razglasitev svetovnega dneva čebel pri Organizaciji združenih narodov. Čebel sicer na vladi še ni, po Cerarjevih besedah jih pričakujejo spomladi.

Kot je ob predaji čebelnjaka, za katerega bo skrbela čebelarska zveza, dejal Cerar, je simbolično dejanje izraz tega, da skupaj s čebelarsko zvezo in vsemi slovenskimi čebelarji vlada sodeluje v pobudi za svetovni dan čebel.

"Čebele so nosilec življenja, brez njih na tem planetu življenje ne more iti naprej in so tako pomembne, da to skupaj z našimi čebelarji povzdignemo na svetovno raven, zato tudi predlagamo svetovni dan čebel," je poudaril premier.

Tudi Noč je izpostavil, da gre za novo gesto, s katero Slovenija kaže, da s svetovnim dnevom čebel misli resno. Kot je dodal, je več kot tretjina svetovne hrane odvisna od čebel in ostalih opraševalcev.

"Jaz mislim, da bo Slovenija za vedno zapisana kot ena tistih, ki z željo po ohranjanju čebel in ostalih opraševalcev skrbi za izkoreninjenje lakote v svetu," je izpostavil.

Noč je ob tem izrazil prepričanje, da čebele v Zeleni prestolnici Evrope ne bodo imele težav s pašo, kot je dejal, je tudi med, pridelan v Ljubljani, zelo varen in kakovosten.

Na predaji je bil tudi kmetijski minister Dejan Židan, ki je ponovil, da nov čebelnjak na balkonu vladne stavbe kaže na to, da celotna vlada podpira Čebelarsko zvezo Slovenije. Kot je dodal, jih v prihodnjih tednih na temo svetovnega dneva čebel čaka še vrsta aktivnosti, prepričan pa je, da bomo prvega praznovali že jeseni prihodnje leto.

"Svetovni dan čebel tudi za nas v praksi veliko pomeni, med drugim večjo prepoznavnost, tudi večji turistični obisk in pomoč gospodarstvu k večjemu izvozu. To je ideja, ki Slovence združuje," je poudaril Židan.