Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bodo Angelco Likovič in Damjana Murka varovali policisti?

Deli na:
Bodo Angelco Likovič in Damjana Murka varovali policisti?

Foto: Bobo

Kandidati za predsednika republika so do razglasitve izidov predsedniških volitev upravičeni do policijskega varovanja.

Zanje velja četrta, najnižja stopnja varovanja, ki ne vključuje stalnega policijskega spremstva. Varovanju se predsedniški kandidati lahko tudi odpovejo.

V skladu z vladno uredbo so namreč do policijskega varovanja upravičeni kandidati za predsednika republike od uradne potrditve kandidatur do uradne razglasitve izida volitev Državne volilne komisije. Varovani so po najnižji, četrti stopnji.

To po pojasnilih policije pomeni manjše število ukrepov, med njimi pa ni stalnega policijskega spremstva in fizičnega varovanja. Med pomembnejšimi ukrepi je izdelava ocen ogroženosti in na tej podlagi določitev konkretnih ukrepov varovanja. Za katere ukrepe gre, pa zaradi taktike in metodike dela na policiji ne morejo razkriti.



Kandidat se lahko odloči, da se varovanju tudi odreče. Kot pojasnjujejo, je takšnih primerov v preteklosti že bilo nekaj. Sicer pa policija v zadnjih desetih letih ne beleži posebnosti glede varovanja predsedniških kandidatov, zato ocenjujejo, da sta stopnja kot tudi število ukrepov varovanja ustrezna.

Kandidati za predsednika so varovani po enaki stopnji kot predsedniki državnega sveta, ustavnega sodišča in vrhovnega sodišča ter ministrov, razen ministrov za obrambo, notranje in zunanje zadeve. Ti so varovani po tretji stopnji, kar velja tudi za predsednika DZ ter zmagovalca predsedniških volitev v času od razglasitve izidov do uradnega prevzema funkcije.

Ko pa predsednik republike nastopi mandat, je - enako kot predsednik vlade - varovan po drugi stopnji, medtem ko je prva stopnja varovanja rezervirana za šefe tujih držav na obisku v Sloveniji.