Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bo šef Udbe Janez Zemljarič »zrihtal« več denarja za Brlekov Festival?

Deli na:
Bo šef Udbe Janez Zemljarič »zrihtal« več denarja za Brlekov Festival?

Foto: Mediaspeed

Otvoritvenega koncerta na Slovenskih glasbenih dnevih se je udeležil tudi nekdanji udbovski in partijski funkcionar Janez Zemljarič s soprogo Tino Tomlje, po prireditvi pa je kramljal z direktorjem Festivala Ljubljana Darko Brlekom, ki sodi v krog odvetnika Mira Senice, katerega partnerica Katarina Kresal je bila od 2007 do 2011 predsednica LDS, Brlek pa je takrat vodil odbor za kulturo v stranki.

Festival Slovenski glasbeni dnevi se je začel 17. marca in letos poteka že 32. leto zapored. Povezuje ustvarjalne in poustvarjalne muzikološke sinergije osrednjih slovenskih glasbenih institucij, kot so Slovenska filharmonija, Društvo prijateljev glasbe, Društvo slovenskih skladateljev, Koncertni atelje, Glasbena matica Ljubljana in RTV Slovenija. Poleg tega odpira možnosti za predstavitev del domačih skladateljev. Otvoritveno se je pričel s Koncertnim Ateljejem društva slovenskih skladateljev, na katerem je bilo moč prisluhniti novim in že uveljavljenim stvaritvam s področja glasbenega ustvarjanja.

Med obiskovalci je bil tudi znani novinar in kulturni kritik Marijan Zlobec, ki je na svojem blogu zapisal, da je Brlek precej kritiziral državo oziroma kulturno ministrstvo, ki to pomembno kulturno manifestacijo premalo podpira, čeprav s svojo kontinuiteto in bogatim programom državno podporo več kot opravičuje. Kot je še ugotovil Zlobec, se je »manjko« države pokazal tudi v odsotnosti katerega koli predstavnika oblasti na uvodnem koncertu v Slovenski filharmoniji.

No, če že tam ni bilo premierja Mira Cerarja z njegovo novo spremljevalko Mojco Stropnik ali ministra Toneta Peršaka oziroma katerega od njegovih visokih uradnikov, je bil tam vsaj Janez Zemljarič, ki je pri Cerarjevi vladi očitno zelo dobro zapisan, sicer ne ga ne bi na ministrstvu za gospodarstvo sprejemali z odprtimi rokami. Seveda ima tudi veliko večji vpliv kot denimo Peršak, zato je za Brleka verjetno tudi pravi naslov za kakršne koli pripombe.