profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bo SDH prevzela odgovornost za fiasko v NLB?

Deli na:
Bo SDH prevzela odgovornost za fiasko v NLB?

Foto: Bobo

Nadzorni svet SDH bo na današnji seji obravnaval poročilo o izboru novih nadzornikov NLB, ki jih je SDH na to mesto imenoval sredi februarja, pred dnevi pa so trije po pritiskih ob vprašanjih njihove primernosti s tega položaja odstopili. Po poročanju nekaterih medijev bi ob tem lahko sprožil tudi vprašanje zaupnice upravi SDH.

Slovenski državni holding (SDH) je kot skupščina NLB sredi februarja iz nadzornega sveta NLB odpoklicala prvega nadzornika Gorazda Podbevška in člana Miho Košaka ter vanj imenovala Primoža Karpo, Laszla Urbana, Antona Ribnikarja, Antona Macuha in Janka Gedriha. Pred napovedjo o prevetritvi nadzornega sveta in namigih, da bo ta v novi sestavi razrešil takratnega predsednika uprave NLB Janka Medjo, je ta le nekaj dni pred tem odstopil.

To je v javnosti precej odmevalo. Poleg očitkov, da se s tem banka vrača v stare čase, je bila ost kritike uperjena tudi v nepreglednost delovanja SDH pred skupščino banke, saj zamenjave po mnenju nekaterih niso bile dovolj argumentirane in so bile neprimerne v času, ko bi se SDH in NLB morala resno začeti ukvarjati s pripravami na privatizacijo banke. SDH pa se je pri tem sprl z bančnim regulatorjem, ali so bili postopki izbire izpeljani v skladu z zakonom ali ne.

Gedrih je medtem postal predsednik nadzornega sveta, nato pa pred dnevi skupaj z Ribnikarjem in Macuhom zapustil nadzorni svet. V odstopni izjavi so zapisali, da so se za to potezo odločili zaradi diskreditacije in diskvalifikacije, potem ko se je odprlo vprašanje njihove primernosti za nadzornike. Po poročanju medijev pa naj bi od predstavnikov evropskega bančnega regulatorja dobili ustno informacijo, da licence za opravljanje teh nalog ne bodo dobili.

Dogajanje v največji banki v državi v državni lasti je razburilo politiko. O kadrovskem dogajanju je v sredo razpravljala vladna koalicija, ki je sklenila, da bo počakala na poročilo nadzornega sveta SDH. Ob tem so se sprožila vprašanja o prevzemu odgovornosti za fiasko v NLB, v prvi vrsti predvsem uprave SDH, ki je v sredo že začela postopke za iskanje kandidatov za nadzorni svet NLB.