državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bo Peterle postal kandidat EPP za predsednika Evropskega parlamenta?

Deli na:
Bo Peterle postal kandidat EPP za predsednika Evropskega parlamenta?

Foto: Bobo

Evropska ljudska stranka (EPP) bo danes izbrala svojega kandidata za predsednika parlamenta - za funkcijo se poteguje tudi Lojze Peterle.

Evropski parlament bo danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu podelil letošnjo nagrado Saharov borkama za pravice Jazidov. Največja politična skupina v parlamentu, Evropska ljudska stranka (EPP) pa bo ob robu zasedanja izbrala svojega kandidata za predsednika parlamenta. Med kandidati za nominacijo je tudi Lojze Peterle (EPP/NSi).

Peterle je kandidaturo potrdil prejšnji teden v Bruslju in pojasnil, da se je za to odločil, ker je ob predhodnem preverjanju vzdušja v parlamentu zaznal dovolj spoštovanja in cenjenja svojega dela v preteklosti in svojega značaja.

V desnosredinski EPP so trenutno štirje uradni kandidati za predsednika parlamenta - poleg Peterleta še Francoz Alain Lamassoure, Irka Mairead McGuinness in Italijan Antonio Tajani. Rok za oddajo kandidatur se je iztekel v ponedeljek ob 12. uri, skupina pa bo o svojem kandidatu odločala drevi.

Če bo Peterle izvoljen za kandidata EPP, se bo s kandidati drugih političnih skupin potegoval za dveinpolletni mandat predsednika Evropskega parlamenta. O nasledniku Nemca Martina Schulza (S&D), ki je bil na čelu institucije pet let, bodo na januarskem plenarnem zasedanju odločali vsi evropski poslanci.

V Strasbourgu bodo danes podelili tudi nagrado Saharov za svobodo misli, ki jo bosta letos prejeli iraški borki za pravice Jazidov Nadia Murad in Lamija Aji Bašar, ki sta uspeli pobegniti iz ujetništva skrajne Islamske države (IS).