sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bo nekdanji šef Udbe Janez Zemljarič po novem zahajal tudi v DUTB?

Deli na:
Bo nekdanji šef Udbe Janez Zemljarič po novem zahajal tudi v DUTB?

Foto: Primož Lavre

Revija Reporter je Janeza Zemljariča ravno zaradi projekta v Izoli konec poletja ujela pri ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku, to je povzročilo jezo tako pri udbovcu kot na ministrstvu, Miro Cerar pa je o nekdanjem šefu organizacije, ki je sistematično kršila človekove pravice in ubijala ljudi, dejal, da je pač predstavljal podjetniško idejo.

Na dražbi premoženja Kraškega zidarja v stečaju (od leta 2012) so prodali del območja izolske ladjedelnice in zanj iztržili 2,45 milijona evrov, so konec preteklega tedna poročali mediji. To je dobro, saj bodo upniki vsaj delno poplačani. Slabo je, da je zemljišče kupila država ali, če smo bolj natančni, kupila ga je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), za katero smo naivneži na začetku mislili, da bo samo prodajala in tako davkoplačevalcem vrnila čim prej in čim več denarja, ki so ga namenili za sanacijo bank. A očitno kupuje. Z našim denarjem. Finančni cvet, ki se je zbral na slabi banki, bi temu rekel zaokroževanje, saj je zdaj lastnica celotnih 42.000 kvadratnih metrov površine; drugi del je namreč kupila za 2,8 milijona evrov na dražbi Konstruktorja v stečaju.

Zanimivo je, da je to zemljišče povezano v načrti Janeza Zemljariča, nekdanjega okorelega udbovca, danes pa podjetnika in samooklicanega lobista. Na območju, ki leži neposredno ob morju in ga je Kraški zidar pred devetimi leti kupil kar za 40 milijonov evrov, je imel Zemljarič v mislih veliko turistično naložbo, čeprav izolska občina za širše območje sploh še nima ustreznih aktov. A Zemljarič (njegova družba Urbana prenova Izole je pred leti z občino podpisala pismo o sodelovanju, ki predvideva tudi umetni otok) rohni, da je otok v državnem prostorskem načrtu. »Otok bi bil zaželen na tem območju, ker bi lahko valoriziral ta zaliv, ker bi ga zaščitil pred burjo,«je Radio Koper povzel Zemljariča.

Medtem pa seveda lobira. Revija Reporter ga je ravno zaradi Izole konec poletja ujela pri ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku, to je povzročilo jezo tako pri udbovcu kot na ministrstvu, Miro Cerar pa je o nekdanjem šefu organizacije, ki je sistematično kršila človekove pravice in ubijala ljudi, dejal, da je pač predstavljal podjetniško idejo.