mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nezaslišano! Šarec nezadovoljnega Kamničana iz občine metal s policijo in ga zmerjal s kmetom

Deli na:
Nezaslišano! Šarec nezadovoljnega Kamničana iz občine metal s policijo in ga zmerjal s kmetom

Marjan Strehar: Župan Šarec je mene zmerjal s kmetom vpričo policije. - Foto: FB in Primož Lavre

»Ne vem, to je stvar oddelka za prostor. Če bo pobuda ustrezala kriterijem, potem da, če ne, ne,« je kamniški župan in predsedniški kandidat Marjan Šarec odgovoril na vprašanje, ali bo ugodil pobudama za spremembo občinskega prostorskega načrta, po katerih bi legalizirali črno deponijo gramoza ob oskrbovanih stanovanjih v Kamniku in črno zgrajeno počitniško naselje ob Kamniški Bistrici Ekoresort.

Komunalno podjetje Kamnik, zdaj v večinski lasti županovih podpornikov, družine Cvirn, je namreč že dalo pobudo za spremembo občinskega prostorskega načrta, s katero bi legalizirali njihovo deponijo gramoza tik ob oskrbovanih stanovanjih na Cankarjevi ulici. Po sedanjem prostorskem načrtu je tam predvidena gradnja športne dvorane in športno-rekreacijskega in turističnega kompleksa, zaradi česar družba KPK ne more pridobiti ustreznega dovoljenja za obratovanje njihove deponije.

Smrad in hrup že leta motita pretežno starejše stanovalce bližnjega kompleksa oskrbovanih stanovanj, ki so zaradi tega večkrat protestirali in poslali več peticij ne le na občino Kamnik, ampak tudi v državni zbor: »Deponija, katera že leta deluje kot gradbišče, neznosen ropot, dvigovanje prašnih in mikro delcev v zrak, izpušnih plinov raznoraznih sredstev (velikih kamionov, viličarjev, nakladačev, traktorjev, cistern itd.). Zaradi ropota moramo zapirati vrata, da lahko poslušamo TV, da se nam ne useda prah po stanovanjih, na balkonih to ne moremo preprečiti.«

»Direkten vpliv na zdravje je ropot, ki se sedaj že dnevno začenja ob 6.00, to se nadaljuje s presledki včasih tudi do večera. Koliko vpliva prah in izpušni plini na dihala, na pljuča, glede na to, da so tu starejši in bolni stanovalci, so pa verjetno posledice, ki se pojavljajo v daljšem obdobju, mesecih, letih… Čutimo posledice na očeh, ko se pretovarja pesek, če veter zanese proti nam, postanejo oči razdražene, pekoče, pordele,« pišejo v peticiji stanovalci, ki so od deponije oddaljeni dobrih 50 metrov.

Župan Marjan Šarec se srečanja s stanovalci izogiba in odgovornost za deponijo vali na svojega predhodnika Toneta Smolnikarja, čeprav je sam župan že sedmo leto in bi v tem času lahko rešil problematiko, ter se sklicuje, da je za to pristojna inšpekcijska služba. Ko ga je v zvezi s tem problemom v intervjuju za Reporter vprašala naša novinarka je mrtvo hladno odgovoril: »Gospod, ki tam stanuje in ne razume določenih zadev, me ves čas naslavlja. Dvakrat je prišel na občino, da smo morali klicati policijo…«

Če neki občan oziroma državljan »ne razume določenih zadev«, potem nadenj pošlje policijo. Si želimo imeti takega človeka za predsednika države?

Halo? Tako si Serpentinšek, pardon, Šarec predstavlja reševanje problemov. Če neki občan oziroma državljan »ne razume določenih zadev«, potem nadenj pošlje policijo. Si želimo imeti takega človeka za predsednika države? »Nismo poslali policije, policijo je poklicala uslužbenka, ker je vpil nanjo in jo zmerjal,« nam je odgovoril Šarec.

Gre za občana Marjana Streharja, ki se med podpisniki peticije edini javno izpostavlja. V enem od oskrbovanih stanovanj stanuje skupaj z mamo: »Res sem bil nevljuden do uslužbenke, ampak tudi župan je mene zmerjal s kmetom vpričo policije. Vse to piše v policijskem zapisniku.«

Strehar nam je še povedal, da je policija ukrepala samo enkrat, sam pa je bil od sredine leta 2014 dalje na občini približno dvestokrat zaradi stiske, v kateri živijo stanovalci. »Seveda sem velikokrat klical, sčasoma se niso več oglašali na mojo telefonsko številko. V uradnih urah so bili večinoma odsotni, ker sem prejel važno pošto, sem v neuradnih urah potreboval direktorico. Res sem najprej prišel v pisarno tajnice, v sosednjem prostoru so imeli sestanek, nakar sem za tem ustavil pot tajnici in odprl dvojna vrata (dogodki potem: policija, članek Kamniške novice 'nadležni občan', čez nekaj dni sem plačal 50 evrov za prekršek).«

»Letos sem glede nesprejemanja prosil receptorja-vratarja za podpis nesprejemanja, prosil za žig vložišča, potem pa odšel po žig na PP. Nimam jih veliko, vendar dokazujejo ignoranco in izmikanje (uradne ure). Vse klice imam zabeležene (Telekom), bilo jih je na stotine. Na ogromno mailov je bila odzivnost približno 30 odstotna. Najbolj redno pa je odgovarjala direktorica Maja Sušnik, za to sem ji tudi hvaležen. V vseh letih sem bil z županom iz oči v oči šestkrat, pa še to dvakrat pred občino, dvakrat pred pisarno, enkrat na sestanku (junija 2014), enkrat s sosedo na 'županovih urah'. Pri gospe Sušnikovi na pogovorih pa mogoče osemkrat. Se ne čudim, da so nekateri stanovalci tukaj obupali po nekaj obiskih,« pravi Strehar.

Deponija peska v neposredni bližini oskrbovanih stanovanj (bloki v ozadju), kjer bi po prostorskih načrtih morali zgraditi športno-rekreacijski in turistični kompleks.

Glede na Šarčev »pišmevuhovski« odnos do lastnih občanov, ki živijo ob deponiji, je verjeti informacijam, da bo ugodil svojim prijateljev iz družbe KPK in legaliziral njihovo črno deponijo, čeprav bi po občinskem načrtu morala tam stati športna dvorana. Podobno se najbrž obeta tudi počitniškim hišicam Eko resort pod Veliko Planino, ki so na črno zgrajene na poplavljenem območju Kamniške Bistrice in bi jih morali po odredbi gradbenega inšpektorja porušiti do avgusta letos. Interesi kapitala županovih podpornikov so pač nad interesi občanov, katerim bi moral služiti!