kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bo Kadunc zaradi Thompsona predlagal razrešitev Ljerke Bizilj?

Deli na:
Bo Kadunc zaradi Thompsona predlagal razrešitev Ljerke Bizilj?

Foto: Primož Lavre

Za junijsko sejo programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS), ki bo daness, je veliko zanimanje, saj bo generalni direktor Igor Kadunc sporočil, ali bo zaradi primera Thompson predlagal razrešitev direktorice televizije Ljerke Bizilj.

Kadunc je za STA zanikal poročanje nekaterih medijev, da se je že odločil za razrešitev.

"Za sejo programskega sveta sem pripravil pregled aktivnosti v zvezi s tem in povedal, da se o morebitnem začetku postopka razrešitve še nisem odločil," je dejal Kadunc. Prav tako je zanikal navedbe, da zaradi spornega prispevka v televizijski oddaji Tednik o hrvaškem glasbeniku Marku Perkoviću - Thompsonu razmišlja tudi o razrešitvi odgovorne urednice informativnega programa Jadranke Rebernik: "Tehtam le odločitev, ali začeti postopek ali ne v primeru direktorice televizije."

Primer Thompson je dodobra razburkal že majsko sejo programskega sveta radiotelevizije. Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Ilinka Todorovski je namreč v svojem poročilu posebno pozornost namenila kritičnim odzivom na prispevek v Tedniku. Poudarila je, da so gledalci avtorju prispevka, zdaj že bivšemu uredniku Tednika Igorju Pirkoviču očitali enostranski pristop k tematiki, nekritičnost in populizem.

Kritike je varuhinja označila za upravičene. Ocenila je, da je avtor kršil načela nepristranskosti, verodostojnosti, odgovornosti in pravičnosti. Po njenih besedah je prispevek v Tedniku resno opozorilo, da nacionalna RTV hiša potrebuje temeljito razpravo o poklicnih merilih ustvarjalcev programov. Izrazila je tudi pričakovanje, da se bo vodstvo izreklo o prispevku in tudi ukrepalo.


Svetniki so tako v polemični razpravi kot z izglasovanimi sklepi pritrdili stališčem varuhinje. Vodstvu zavoda so naložili, naj na junijski seji poroča o ukrepih, ki jih bo sprejelo v zvezi s televizijskim prispevkom o Thompsonu. Obenem so Kadunca, ki je direktorsko funkcijo nastopil 25. aprila, pozvali, naj pospeši aktivnosti delovne skupine za posodobitev poklicnih meril.

Biziljeva se je o zapletu, ki ga je izzval prispevek v Tedniku, posvetovala z vsemi odgovornimi uredniki in pomočniki. Kot je navedla za časnik Dnevnik, so družno presodili, da primer Thompson po odstopu Pirkoviča z uredniškega mesta ne more biti razlog tudi za zamenjavo Rebernikove. "S tem sem se seveda sama dala direktorju 'na pladenj'," je dejala.

Kadunc je že kmalu po zasedbi mesta generalnega direktorja napovedal, da bo do 20. junija pripravil nabor potrebnih sprememb za izboljšanje poslovanja največje medijske hiše v državi. Po njegovem mnenju je ključno, da takoj začnejo pripravljati programsko-produkcijski načrt za leto 2018, saj se do konca letošnjega leta stanje ne bo drastično spremenilo, ampak bo bolj kot ne le nadaljevanje zdajšnjega.

Kaj je Kadunc uvrstil na prednostni seznam sprememb, bo prav tako znano v ponedeljek na seji programskega sveta. Vse doslej tega ni želel pojasniti. Prav tako še ni znano, kdo bo njegov pomočnik za programe in integracijo. "Opravljam zaključne razgovore s kandidati, tako da bo tudi to znano v ponedeljek," je napovedal za STA.

Sicer pa je Kadunc takoj ob nastopu funkcije mesto pomočnika za tehniko, investicije in informacijsko tehnologijo zaupal svojemu predhodniku na direktorski funkciji Marku Filliju.