stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Blokada koprskega pristanišča gre v tretji dan, škoda vse večja

Deli na:
Blokada koprskega pristanišča gre v tretji dan, škoda vse večja

Foto: Bobo

Delavci Luke Koper že tretji dan vztrajajo pri blokadi pristanišča, razmere pred vhodom v Luko pa so za zdaj mirne. V današnjem pismu predsedniku vlade Miru Cerarju so poudarili, da je njihov glas zadnji klic razuma tistih, ki so siti uničevanja slovenskih podjetij. Uprava Luke Koper pa neuradno znova zaseda v iskanju možnosti za rešitev položaja.

Svet delavcev je v pismu, ki so ga posredovali iz koprske družbe, Cerarja opozorili, da njihov glas ni glas ulice, huliganov ali tistih, ki bi želeli škoditi podjetju. "Gre za zadnji klic razuma delavcev Luke Koper, prebivalcev Kopra, Primorske in Slovenije, ki smo siti uničevanja naših podjetij in naših življenj," so zapisali delavci.

Kot so dodali, "nikakor ne gre za ultimate, atentate in ostale prevrate, temveč za nezadovoljstvo z odločitvami ljudi, ki služijo izključno lobističnim interesom iz ozadja". Prvi mož Slovenskega državnega holdinga Marko Jazbec, ki je v petek odstopil, je bil po njihovem le izvrševalec odločitev, zato jih njegov odstop ne zadovoljuje.

Njihovo nezadovoljstvo leti predvsem na ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča in državnega sekretarja Metoda Dragonjo. "To so ljudje, ki delajo škodo našemu podjetju in vsem prebivalcem Slovenije, zato morajo odgovarjati," so prepričani delavci.

Po poročanju Radia Slovenija pa naj bi se zjutraj že sestala uprava Luke Koper, da bi se pogovorila o trenutnih razmerah in poiskala možnosti za rešitev nastalega položaja. Iz Luke Koper informacij o sestanku še ni, zato gre sklepati, da intenzivni pogovori še potekajo.

Zaradi zaustavitve del v Luki Koper medtem že tretji dan stoji tovorni železniški promet v državi. Tudi za tovorna vozila je dostop do pristanišča onemogočen. Kot piše na spletni strani Prometno-informacijskega centra za državne ceste tovorna vozila po potrebi izločajo na primorski avtocesti na počivališče Ravne ter od Črnega Kala proti Kopru na odstavni pas.

Po ocenah Slovenskih železnic jim zaustavitev tovornega prometa, ki je glavni vir njihovih prihodkov, dnevno povzroča okoli 700.000 evrov izgube.

Cerar, ki je priznal, da je SDH z umikom menjave nadzornikov s skupščine slišal njegov poziv k ravnanju za umiritev razmer, je bil v soboto neomajen. Upravo Luke Koper je pozval, naj nemudoma zagotovi normalen delovni proces v pristanišču, saj bo drugače odgovarjala za nastalo škodo. Na ultimate delavcev ne pristaja. "Ne bom pristal, da bi delavci vodili državna podjetja, še manj pa državo," je bil jasen.

Prvi poskus dialoga v obliki sestanka gospodarskega ministra Zdravka Počivalška s predsednikom uprave Luke Dragomirjem Matićem in direktorjem Slovenskih železnic Dušanom Mesom ni bil uspešen, saj je Matić sestanek protestno zapustil, ker minister ni ugodil zahtevi, da na sestanku sodeluje celotna uprava Luke, torej tudi delavski direktor.

Počivalšek, ki ga je Cerar pooblastil za posredovanje, napoveduje, da njegova prizadevanja s tem niso končana, a po nekaterih informacijah iz medijev bi se lahko blokada vlekla še nekaj dni.