GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bivšemu šefu Teš Rotniku naj bi se obetala kazenska preiskava

Deli na:
Bivšemu šefu Teš Rotniku naj bi se obetala kazenska preiskava

Nekdanji direktor TEŠ Uroš Rotnik. - Foto: Bobo

Okrožno državno tožilstvo v Celju je zoper nekdanjega direktorja Termoelektrarne Šoštanj Uroša Rotnika obravnavalo šest kazenskih zadev.

Dve sta bili zaključeni s sklepom o zavrženju ovadbe, ostale štiri pa so bile odstopljene v reševanje sodišču. Neuradno se po poročanju POP TV obeta tudi sodna preiskava.

Ovadbe se nanašajo na zlorabo položaja ali pravic, ponarejanje ali uničenje poslovnih listin, pranje denarja in tatvino v sostorilstvu, odstopljene pa so v reševanje celjskemu okrožnemu sodišču, so za STA povedali na Vrhovnem državnem tožilstvu. Na celjskem sodišču so potrdili, da zadeve vodijo.

Zoper Rotnika in še dve fizični osebi je tožilstvo sicer že novembra 2014 vložilo zahtevo za preiskavo zaradi kaznivega dejanja pranja denarja, celjsko okrožno sodišče pa je preiskavo tudi uvedlo. Vendar pa je višje sodišče v Celju nato sklep o uvedbi preiskave razveljavilo, ker v njem niso bili navedeni konkretni dokazi, iz katerih bi izhajal utemeljen sum glede očitanih storitev dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja.

Vendar pa naj bi celjsko okrožno sodišče po poročanju POP TV sodno preiskavo zaradi skoraj 300-milijonskega oškodovanja Teša v kratkem zdaj vendarle uvedlo.

Po poročanju omenjene televizije iz minulega tedna bo celjsko sodišče po neuradnih podatkih preiskavo zoper Rotnika in še devet ljudi uvedlo tako zaradi zlorabe položaja pri domnevno spornih poslih, prav tako pa tudi zaradi pranja denarja.


Rotnik naj bi namreč Alstomu po poročanju POP TV omogočil premoženjsko korist v višini več kot 284 milijonov evrov. Po neuradnih podatkih, ki jih je navajala televizija, naj bi imel Rotnik leta 2013 celo 14 milijonov evrov premoženja, kar je moral pojasnjevati tudi finančni upravi. Na POP TV so ob tem dodali, da naj bi dobil tudi najmanj 870.000 evrov provizij.

Rotnik je Teš vodil od aprila 2003 do novembra 2010, v času, ko je prišlo do odločitve o gradnji 600-megavatne elektrarne, ki se je s sprva ocenjenih 650 milijonov evrov povzpela na 1,428 milijarde evrov.

Rotnika so skupaj z nekdanjim prvim možem borznoposredniške hiše Medvešek Pušnik Bogdanom Pušnikom 5. novembra 2014 privedli pred preiskovalno sodnico celjskega okrožnega sodišča. Ta je zanj odredila pripor, za Pušnika ne. Oba sta bila osumljena kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, in sicer sumov pranja denarja, storjenih na škodo Teša.

Iz pripora je Rotnik odšel 24. decembra 2014. Vrhovno sodišče je namreč ugotovilo, da je bil sklep o odreditvi pripora nezakonit, saj dokazi, posredovani s strani tožilstva, niso bili zadostni.

Junija 2015 je celjsko okrožno sodišče znova zaslišalo Rotnika, in sicer zaradi zlorabe položaja ali pravic, rekonstrukcije kotla petega bloka Teša, dobave glavne tehnološke opreme za šesti blok Teša in dobave merilno analitičnega sistema za generatorja na četrtem in petem bloku.

Rotnik je bil zaslišan že tudi pred preiskovalno komisije DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš. Na zaslišanjih je zatrjeval, da je bil projekt Teš 6 voden transparentno in gospodarno, z vsemi podrobnostmi glede šestega bloka pa da so bili seznanjeni vsi predpostavljeni.