mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bi lahko ruski lastniki sami sebi in po prenizki ceni prodali Perutnino Ptuj?

Deli na:
Bi lahko ruski lastniki sami sebi in po prenizki ceni prodali Perutnino Ptuj?

Foto: Bobo

Slovenska industrija jekla (Sij), ki je lani zaključila prevzem Perutnine Ptuj, po neuradnih informacijah časnika Delo razmišlja, da bi svoj 78-odstotni delež v tej družbi prodala svojemu večinskemu lastniku, družini Zubitski, ki naj bi v ta namen ustanovila posebno podjetje. V Siju tega niso ne potrdili ne zanikali.

Pri prodaji naj bi se po informacijah Dela sklicevali na zahteve lastnikov Sijevih obveznic, ki so ob nakupu Perutnine zahtevali, da se ta dejavnost oddeli od jeklarske, saj Sij v prospektu ob izdaji obveznic teh prevzemnih načrtov ni razkril. Takrat je bila predvidena oddelitev na družbo Sipco, ki bi imela enako lastniško sestavo kot Sij, a so ta načrt lani iz neznanih razlogov odložili.

Zdaj menda v Siju razmišljajo o tem, da bi delež v Perutnini prodali družbi, ki bi jo ustanovil ruski lastnik, torej družina Zubitski, ki ima prek družbe Dilon v Siju 72-odstotni delež. Kupci obveznic, to so Evropska banka za obnovo in razvoj, Zavarovalnica Triglav in Modra zavarovalnica, po dosegljivih informacijah Dela tega niso zahtevali, nad takšnim scenarijem pa so presenečeni tudi v Slovenskem državnem holdingu (SDH), saj je država četrtinska lastnica Sija.


Če bi Rusi samemu sebi prodali Perutnino po prenizki ceni, bi to lahko pomenilo oškodovanje družbe, s tem pa tudi države kot njene solastnice, opozarja Delo. Sij je za prevzem Perutnine Ptuj in Holdinga PMP, ki je tudi lastnik ptujske družbe, odštel dobrih 70 milijonov evrov, v letošnjem polletnem poročilu, pa je bila naložba v to družbo ovrednotena na dobrih 100 milijonov evrov.

V Siju odgovarjajo, da kot zasebno podjetje nenehno spremljajo dogajanje na trgu in imajo za svoja podjetja različne scenarije. "To predvideva različne scenarije tudi za Perutnino Ptuj. Kljub temu pa Perutnina Ptuj trenutno deluje v okviru Sija," so dodali.

Zanikali so tudi kakršnokoli oškodovanje države. Zagotovili so, da je Sij vedno deloval po zakonu in izpolnjeval svoje obveznosti do poslovnih partnerjev in države. Po njihovih navedba so Sij in njegovi delničarji vedno tesno ter aktivno sodelovali z državo, zato nimajo nobenega namena, da bi te odnose pokvarili.