Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bavčar in Šrot s svojo resnico

Deli na:

Na vložitvi ovadb zoper njiju sta se danes odzvala nekdanja predsednika uprav Istrabenza in Pivovarne Laško, Igor Bavčar in Boško Šrot. Oba zanikata svojo krivdo, Bavčar pa tudi pravi, da gre v njegovem primeru za političen proces.

Na vložitvi ovadb zoper njiju sta se danes odzvala nekdanja predsednika uprav Istrabenza in Pivovarne Laško, Igor Bavčar in Boško Šrot. Oba zanikata svojo krivdo, Bavčar pa tudi pravi, da gre v njegovem primeru za političen proces.

Igor Bavčar: Političen proces

Nekdanji prvi mož Istrabenza Igor Bavčar je vloženo ovadbo zoper njega označil kot političen proces, ki s pravom nima veliko opraviti. Kot je zapisal v sporočilu za javnost, je očitno vpliv politike na policijo tako močan, da je policija ovadbo preprosto morala vložiti. Ponovil je, da ni storil nobenega kaznivega dejanja.

"Policija je ovadbo preprosto morala vložiti, ne glede na to, da je jasno, da nobeno od očitanih kaznivih dejanj pri meni ni podano in da, kot je razbrati iz izjave predstavnika policije, preiskava še traja," je zapisal Bavčar. Dodal je, da postajamo država, kjer se policija ne loteva resnega organiziranega kriminala, pač pa se prioritetno in brez pravne podlage ukvarja z za politiko zanimivimi primeri ali točneje osebami.

Policiji se po Bavčarjevih besedah pri tem tako mudi, da pri svojem delu počne velike napake. Tako je, kot navaja, zgrešila naslov za opravo hišne preiskave, pri hišni preiskavi pa so mu zasegli in kasneje vrnili tudi steklenico konjaka, revijo Playboy, zobno ščetko in pasto za zobe, medtem ko so listine, ki naj bi jih zanimale, že imeli. Bavčar jih je namreč po lastnih navedbah že prej izročil davčnim uslužbencem.

"Vpliv ljudi, ki se mi maščujejo zaradi osebnih materialnih in političnih interesov ter tako kot Zoran Janković celo nekaj mesecev pred tem natančno napovedujejo vse dogodke, je očitno premočan," je prepričan Bavčar.

V sporočilu je znova poudaril, da je bil posel, ki je predmet policijske preiskave in ovadbe družine Janković popolnoma zakonit. "Nisem storil nobenega kaznivega dejanja, niti zlorabe položaja ali pravic niti pranja denarja, očitno pa bom moral svojo nedolžnost dokazati na sodišču," je poudaril.

Kot je znano, je policija pretekli teden na vrhovno državno tožilstvo podala kazensko ovadbo zoper sedem fizičnih oseb in tri pravne osebe zaradi utemeljenega suma storitve več kaznivih dejanj pranja denarja, zlorabe položaja ali pravic in ponareditve ali uničenja poslovnih listin, v okviru katerih je nastala več 10 milijonov evrov velika premoženjska škoda. Kriminalistična preiskava, ki jo usmerja vrhovno državno tožilstvo, se sicer intenzivno nadaljuje.

Za katere osebe in podjetja gre, uradno ni znano. Po poročanju POP TV naj bi bila med ovadenimi nekdanja prva moža Pivovarne Laško in Istrabenza Boško Šrot in Igor Bavčar. Bavčar je o ovadbi izvedel iz medijev. "Izjemno sem presenečen, da policija z menoj komunicira prek medijev. Enako je ravnala ob hišni preiskavi, mediji so zanjo namreč izvedeli že večer pred tem," je še zapisal v današnjem sporočilu.

Spomnimo, da so kriminalisti konec septembra v okviru akcije utemeljevanja sumov kaznivih dejanj zlorabe položaja oz. pravic in pranja denarja pridržali osem oseb. Aktivnosti je vodila skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala, opravili pa so 19 hišnih preiskav, od tega devet pri fizičnih osebah, deset pa pri pravnih osebah.

Na policiji so takrat pojasnili, da je bila akcija del preiskave, ki se je začela v začetku letošnjega leta, izvajala pa se je na podlagi sumov kaznivih dejanj zlorabe položaja oz. pravic in pranja denarja. Pri teh dejanjih naj bi nastala velika materialna škoda, predvsem pri pravnih osebah. Takrat so ocenili, da znaša škoda nekaj milijonov evrov.

Med pridržanimi sta bila tudi Šrot in Bavčar, preiskava pa je potekala med drugim v družbah Pivovarna Laško in Istrabenz. Preiskovali naj bi domnevno verižno prodajo 7,3-odstotni delež Istrabenza, s katero naj bi Bavčar prišel do deleža v družbi Maksima Holding, ki je pomemben lastnik Istrabenza.

Boško Šrot: Nisem prekoračil pooblastil

Nekdanji direktor Pivovarne Laško Boško Šrot, ki naj bi ga kriminalisti ovadili zaradi suma pranja denarja, zlorabe položaja ali pravic in ponareditve ali uničenja poslovnih listin, je danes za STA povedal, da med vodenjem družbe ni prekoračil svojih pooblastil, ne ponarejal listin in ne pridobil nikakršne premoženjske koristi.

Šrot je zatrdil, da bo to z gotovostjo dokazal na sodišču. Da je policija kazensko ovadila sedem oseb, med katerimi naj bi bil tudi sam, je izvedel iz medijev.

"V spektakularni policijsko politični akciji, z odmevnimi hišnimi preiskavami, niso našli, niti zasegli popolnoma nobenih dokumentov, ki jih že ne bi imeli. Vsi dokumenti, na katerih očitno sloni ovadba, dokazujejo, da je Pivovarna Laško v tem poslu zaslužila tri milijone evrov, od katerih je državi plačala tudi celoten davek od dobička. Sam osebno nisem imel od omenjenega posla nobenih koristi," je še dodal Šrot.

Kot je znano, je policija pretekli teden na vrhovno državno tožilstvo podala kazensko ovadbo zoper sedem fizičnih oseb in tri pravne osebe zaradi utemeljenega suma storitve več kaznivih dejanj pranja denarja, zlorabe položaja ali pravic in ponareditve ali uničenja poslovnih listin, v okviru katerih je nastala več 10 milijonov evrov velika premoženjska škoda.

Sicer so kriminalisti konec septembra v okviru akcije utemeljevanja sumov kaznivih dejanj zlorabe položaja oz. pravic in pranja denarja pridržali osem oseb. Aktivnosti je vodila skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala, opravili pa so 19 hišnih preiskav, od tega devet pri fizičnih osebah, deset pa pri pravnih osebah.

Na policiji so takrat pojasnili, da je bila akcija del preiskave, ki se je začela v začetku letošnjega leta, izvajala pa se je na podlagi sumov kaznivih dejanj zlorabe položaja oz. pravic in pranja denarja. Pri teh dejanjih naj bi nastala velika materialna škoda, predvsem pri pravnih osebah. Takrat so ocenili, da znaša škoda nekaj milijonov evrov.

Med pridržanimi sta bila tudi Šrot in nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar, preiskava pa je potekala med drugim v družbah Pivovarna Laško in Istrabenz. Preiskovali naj bi domnevno verižno prodajo 7,3-odstotni delež Istrabenza, s katero naj bi Bavčar prišel do deleža v družbi Maksima Holding, ki je pomemben lastnik Istrabenza.