volodimir zelenski, oleksander sirski Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina ...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Banke o prokuristu

Deli na:

Predstavniki bank upnic Istrabenza bodo na današnjem popoldanskem sestanku spregovorili tudi o predlogu za imenovanje prokurista koprskega holdinga. "Ime se že pojavlja in bomo to pravočasno sporočili, ko bo odločeno," je danes ob robu finančnega sejma Kapital v Ljubljani povedal prvi mož Nove Ljubljanske banke (NLB) Draško Veselinovič.

Predstavniki bank upnic Istrabenza bodo na današnjem popoldanskem sestanku spregovorili tudi o predlogu za imenovanje prokurista koprskega holdinga. "Ime se že pojavlja in bomo to pravočasno sporočili, ko bo odločeno," je danes ob robu finančnega sejma Kapital v Ljubljani povedal prvi mož Nove Ljubljanske banke (NLB) Draško Veselinovič.

Pri tem je dejal, da ne gre za Marka Jazbeca, ki se ga sicer omenja kot kandidata za novega predsednika uprave Istrabenza. Koprski holding do 15. maja, kot je znano, še naprej vodi Igor Bavčar, čeprav banke zahtevajo njegov takojšen odstop.

"Skušamo doseči nek dogovor glede Istrabenza," je danes dejal šef največje slovenske banke in med drugim dodal: "Očitno je, da tukaj ni nobene kooperativnosti s strani Istrabenza, kar seveda bankam ni všeč. Banke smo tam upnice, tudi glavni lastniki zahtevajo takojšnjo zamenjavo uprave. To se ni zgodilo in to seveda ni dobro."

Ne glede na to, tako Veselinovič, "poskušamo banke narediti tak načrt in se tako poenotiti, da bomo največ dobile ven iz tega postopka, in tudi seveda tako, da bo to ugodno za banke in tudi za naše dolgove tam".

Bavčar je sicer v začetku preteklega tedna predlagal bankam upnicam, da glede na okoliščine upravi Istrabenza predlagajo imenovanje prokurista, ki ga ta "lahko imenuje nemudoma".

"Hkrati sporočam, da je holdinška družba Istrabenz v zelo zahtevnem položaju, ko mora pripraviti načrt finančnega prestrukturiranja, zato je moja skrb namenjena zlasti temu, pri tem pa ne igra nikakršne vloge moje posredno lastništvo v družbi Istrabenz," je še zapisal Bavčar.

Veselinovič pa se je danes odzval tudi na Bawagov predlog za uvedbo stečaja Istrabenza. "To je bila pričakovana zadeva in o tej zadevi tudi razpravljamo. Videli bomo, kako se bomo glede tega lahko poenotili oziroma našli kakšno drugo rešitev." V tem trenutku so po njegovih besedah odprte še vse možnosti. "Čas seveda teče, ta vložen stečaj pa je pospešil postopke, kar morda tudi ni slabo v tej situaciji."

Istrabenz je sicer v ponedeljek sporočil, da bo bo od koprskega sodišča zahteval odložitev odločanja o predlogu avstrijske banke Bawag za začetek stečajnega postopka. Družba bo v vmesnem času izvedla aktivnosti za odpravo insolventnosti v skladu z zakonom o finančnem poslovanju.

Bawag naj bi predlog za uvedbo stečaja po pisanju medijev vložil zato, ker se konzorcij bank upnic ni dogovoril o "vrnitvi" razveljavljenih reodkupnih pogodb, ki so jih banke v minulem letu sklenile z Istrabenzom, v skupno maso premoženja koprskega holdinga. Bawag naj bi imel do Istrabenza okoli 80 milijonov evrov slabo ali nezavarovalnih terjatev.