901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Balogh s polnim mandatom glavnega izvršnega direktorja DUTB

Deli na:
Balogh s polnim mandatom glavnega izvršnega direktorja DUTB

Foto: Bobo

Neizvršni direktorji Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) so v sredo za glavnega izvršnega direktorja imenovali Imreja Balogha, ki je slabo banko začasno vodil že od lanskega oktobra. Polni petletni mandat mu začne teči s 1. oktobrom, Balogh pa s tem postaja tudi član upravnega odbora DUTB.

Kot so danes sporočili iz DUTB, so neizvršni direktorji, ki jih vodi Marko Simoneti, Balogha za glavnega izvršnega direktorja imenovali v skladu z zakonodajo in na podlagi mednarodnega postopka izbora, ki je bil "izveden transparentno, konkurenčno, enakopravno, zaupno in v skladu z najboljšo poslovno prakso na področju kadrovanja".

Balogh je bil na mesto glavnega izvršnega direktorja za največ eno leto imenovan oktobra lani, do takrat pa je bil neizvršni direktor. Položaj je prevzel po odhodu Torbjörna Manssona zaradi kršitev vladne plačne politike. V času opravljanje funkcije glavnega izvršnega direktorja je njegov položaj neizvršnega direktorja miroval.

Julija letos je bil objavljen mednarodni razpis za glavnega izvršnega direktorja, kadrovska komisija pa je do izteka roka, 29. julija, prejela 10 prijav. Po preverbi izpolnjevanja pogojev, rezultatov razgovorov, opravljenih testiranj in predvidenih meril je neizvršnim direktorjem v nadaljnjo obravnavo predlagala štiri kandidate, ki so po navedbam DUTB ustrezali merilom za opravljanje funkcije glavnega izvršnega direktorja.

Kandidati v ožjem izboru so po podpisu sporazuma o nerazkrivanju podatkov prejeli zaupne interne dokumente o notranji organizaciji in strategiji poslovanja DUTB za obdobje 2016-2022 kot pripravo na razgovore z neizvršnimi direktorji. Ti so nato med 29. avgustom in 2. septembrom opravili razgovore z vsemi kandidati, ki so se uvrstili v ožji izbor. Neizvršni direktorji so nato na položaj soglasno imenovali Balogha.

Izvršne direktorje imenujejo in odpokličejo neizvršni direktorji za obdobje petih let. Z odpoklicem izvršnemu direktorju preneha članstvo v upravnem odboru. Prejemke za člane upravnega odbora DUTB ureja trenutno veljavna politika prejemkov DUTB, ki jo je vlada sprejela 9. junija letos.

Po imenovanju novega izvršnega direktorja ima tako upravni odbor DUTB šest članov, od tega so trije neizvršni (Simoneti, Janez Širovnik in Juan Barba Silvela) in trije izvršni (Balogh, Janez Škrubej in Aleš Koršič).

Medtem ko so iz DUTB danes sporočili, da je bilo imenovanje Balogha soglasno, pa časnik Dnevnik poroča, da so z dokončno odločitvijo počakali do danes, ker da se jim ni uspelo uskladiti, ali naj slabo banko v prihodnje vodi Balogh ali nekdanji direktor Hypo Leasinga (zdaj Heta Asset Resolution) Mitja Križaj, ki trenutno sedi v nadzornem svetu Slovenskih železnic.

Balogh, ki mu nekateri očitajo premalo odločnosti pri sprejemanju ključnih odločitev, je (tudi) po lastnih izjavah netoleranten do političnega vmešavanja, kar mu v prihodnjih tednih oziroma mesecih utegne priti še kako prav. Dva večja prodajna postopka - prodaja Cimosa in MLM -, vodi namreč prav DUTB.

Balogh je sicer v Slovenijo prišel leta 2013, ko se je pridružil izredni upravi Probanke. To so sicer s februarjem dokončno likvidirali, preostalo premoženje pa pripojili DUTB. Po neuradnih podatkih, ki jih navaja Dnevnik, naj bi Balogha priporočil Madžar Istvan P. Szekely z generalnega direktorata Evropske komisije za gospodarske in denarne zadeve, odgovoren za Slovenijo.

Balogh, ki ima v bančništvu skoraj 30-letne izkušnje, je diplomiral, magistriral in doktoriral na Madžarskem, po diplomi pa se je med drugim izobraževal na Harvardu.