sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Balkanski kralj banan dobil v roke gradbišče v Stožicah

Deli na:
Balkanski kralj banan dobil v roke gradbišče v Stožicah

Foto: Primož Lavre

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je po neuradnih informacijah časnika Finance z Izetom Rastoderjem sklenila pogodbo o prodaji svežnja 84 milijonov evrov terjatev do družbe Grep, katere glavno premoženje je nedokončan trgovski del Stožic. S kolikšnim popustom je Rastoder dobil terjatve, ni znano.

DUTB zadeve ne komentira, Financam prav tako ni uspelo priklicati Rastoderja, ki mora kupnino za trgovski del Stožic sicer še poravnati.

Rastoder je kupil terjatve do družbe Grep, zasebnega partnerja, pod okriljem katerega je potekala gradnja športnih objektov v Stožicah in trgovskega centra. Ta ni bil nikoli končan, Grepu je prej zmanjkalo denarja, prav tako so se umaknili vsi trgovci, ki so sprva obljubljali sodelovanje pri projektu.

Rastoder je sicer že pred časom od Gorenjske banke, SID banke in nekaterih drugih komercialnih bank odkupil okoli 30 odstotkov vseh terjatev do Grepa. Zataknilo pa se mu je pri odkupu paketa, ki je bil v lasti DUTB. Zdaj so ovire, kot kaže, odpravljene.

Rastoder, ki je sprva zanikal, da kupuje terjatve do Grepa, o čemer je že pred časom sicer poročal portal pozareport.si, češ da gre za pomoto, je konec minulega leta ustanovil podjetje Trgovsko mesto.

Rastoder, ki velja za balkanskega kralja banan, je sicer pred časom iz stečaja družbe S1 kupil gradbeno jamo na Bavarskem dvoru v Ljubljani in jo kmalu za tem prodal srbski Delti. Ta je v lasti srbskega tajkuna Miroslava Miškovića, ki na Bavarskem dvoru zdaj gradi hotel s petimi zvezdicami. Prav Miškovićeva Delta je leta 2008 z Grepom podpisala pogodbo, po kateri naj bi v trgovski center vložila vrtoglavih 242 milijonov evrov, a je od pogodbe nato odstopila. Uradno zaradi začetka krize.

Prav s tem, da je Miškovićeva Delta končni kupec terjatev do Grepa, ali pa trgovskega centra, s katerim so terjatve zavarovane, je po navedbah Financ povezanih največ špekulacij.

Kot je razvidno iz bilanc za leto 2015, je imel Grep lani 134 milijonov evrov kratkoročnih in 6,3 milijona evrov dolgoročnih obveznosti do bank. Poleg tega pa še okoli 67 milijonov evrov poslovnih obveznosti. Negativni kapital Grepa se je lani povečal za okoli deset milijonov evrov in je znašal 147,5 milijona evrov. Bilančna izguba je lani znašala 177 milijonov evrov.