Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Balkanskemu bojevniku 5000 evrov odškodnine zaradi razmer v priporu

Deli na:
Balkanskemu bojevniku 5000 evrov odškodnine zaradi razmer v priporu

Zapor na Povšetovi v Ljubljani. - Foto: Bobo

Okrožno sodišče je soobtoženemu v zadevi Balkanski bojevnik Jakobu Remškarju dosodilo 5000 evrov odškodnine zaradi neustreznih razmer v priporu.

Remškar je bil priprt kot domnevni član slovenskega dela mednarodne združbe prekupčevalcev z mamili. Sodba še ni pravnomočna, pravobranilstvo je namreč vložilo pritožbo, poroča današnje Delo.

Remškar je od države zahteval 25.000 evrov odškodnine zaradi neustreznih razmer v priporu na Povšetovi. Sodišče pa mu je prisodilo odškodnino 5000 evrov z zakonitimi zamudnimi obrestmi, v preostalem delu, torej za znesek 20.000 evrov, pa je zahtevek zavrnilo, piše Delo.

Remškar je eden od devetih obdolžencev, ki so se v priporu znašli 27. maja 2010 zaradi suma, da so člani slovenskega dela mednarodne združbe, ki se je ukvarjala z mamili in naj bi jo vodil Srb Darko Šarić. Remškar je bil priprt do 6. novembra 2012, a po prepričanju sodišča do odškodnine zaradi neustreznih bivalnih razmer ni upravičen za ves čas pripora, torej skoraj dve leti in pol, temveč samo za obdobje, ko je zaporniško celico delil s sopripornikom in je imel na voljo okoli 3,5 kvadratnega metra osebnega prostora, navaja Delo.

Sodišče mu je prisodilo odškodnino glede na prostorsko stisko in razmere v sobi - vročino v poletnih mesecih, soba je bila brez rolet ali drugih senčil, ni bilo klimatske naprave, motila sta ga smrad in zatohlost - ter zaradi pomanjkanja dnevnega gibanja. Kršitev pa ni ugotovilo za obdobje, ko je v isti sobi z enakimi bivalnimi razmerami bival sam, saj je imel takrat vseh sedem kvadratnih metrov zase, še navaja časnik.



Prav tako ni ugotovilo kršitve osebnostnih pravic za obdobje, ko je imel, priprt še s petimi sostanovalci, v skupinski sobi na voljo le 2,65 kvadratnega metra osebnega prostora, saj je bilo to v nočnem času dobrih šest ur, namenjenih počitku, in je bilo bivanje v takšnih okoliščinah zelo kratkotrajno, ugotovitve sodišča še povzema Delo.

Pred Remškarjem sta odškodnino iz istih razlogov dobila še dva izmed obtožencev v zadevi Balkanski bojevnik, Boštjan Klopčič ter Dragan Beljkaš. Kopčič je novembra 2014 z državo sklenil sodno poravnavo in država mu je izplačala 8190 evrov. Beljkaš, ki je sicer zahteval 77.500 evrov odškodnine, pa je po sodbi Evropskega sodišča za človekove pravice dobil 12.000 evrov, še navaja Delo.

Časnik ob tem izpostavlja, da je Evropsko sodišče za človekove pravice od leta 2011 v več sodbah razsodilo, da so bile pritožnikom, zaprtim ali priprtim na zaprtem oddelku ljubljanskega zapora, kršene pravice iz določb evropske konvencije, ki prepoveduje nečloveško in ponižujoče ravnanje, zato jim je morala država plačati odškodnino. V enem primeru je ugotovilo, da so bili priporniki zaprti v celici, veliki 16,3 kvadratnega metra, v kateri je bilo pet ali šest postelj. Država je takrat morala plačati odškodnine od 600 do 8000 evrov.

Odškodnino 18.860 evrov zahteva še en soobtoženi iz zadeve Balkanski bojevnik, Marko Bublić, a sodišče njegovega zahtevka še ni obravnavalo, navaja Delo.