Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Pivo in cvetje, tiskovna konferenca, Nika Zorjan Njena.si

S kom je Nika Zorjan odpotovala na Maldive?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Auer: Očitno Ljubljani odgovarja, da se Maribor ukvarja sam s sabo

Deli na:
Auer: Očitno Ljubljani odgovarja, da se Maribor ukvarja sam s sabo

Foto: Bobo

Pred letom dni na pritisk v mestnem svetu večinske opozicije ustanovljena komisija za spremljanje del v mariborskih javnih podjetjih, ki jo je vodil mestni svetnik Liste za pravičnost in razvoj Stojan Auer, je prenehala z delovanjem. Kot je včeraj pojasnil Auer, so se tako odločili, ker so v vseh primerih naleteli na zid in nesodelovanje podjetij.

Ob Auerju sta tričlansko komisijo zasedala še mestni svetnik ZL Aleksander Županek in zunanji sodelavec Franci Štelcer, ki je nekoč vodil občinski urad za finance. Slednji je zaradi nemoči pri opravljanju svoje funkcije odstopil že pred časom, zdaj sta se enako odločila še ostala dva člana, ki bosta o tem mestno oblast uradno obvestila na naslednji seji mestnega sveta.

"Nekateri bodo morda danes odpirali šampanjce, sam pa menim, da je umrla pravna podlaga v lokalni samoupravi. S sklepom mestnega sveta smo dobili mandat, čeprav za pravno-formalno ustanovitev take komisije ni nobene pravne podlage, je pa tudi res, da takšne komisije nihče ne prepoveduje. Mestni svet je vendarle najvišji organ nadzora v lokalni skupnosti," je dejal Auer.

Kot je povedal, so se najprej lotili Nigrada, kamor so poslali širok spisek zahtev, ki bi jih želeli preveriti, a vse do včeraj kljub temu, da so mestno upravo že marca s sklepom mestnega sveta zadolžili, da jim nudi vso zaščito in sproži ustrezne postopke ter od Nigrada pridobi zahtevane podatke, ni zgodilo nič.

Med čakanjem so nadaljevali z delom tudi v drugih podjetjih, a povsod, kamor so prišli, so naleteli na skoraj zaprta vrata. Kot je dejal Auer, so povsod prejeli le pravno mnenje, ki je bilo napisano enotno za vsa javna podjetja, in sicer, da so edini, ki imajo možnost nadzora nad poslovanjem, nadzorni sveti.

Predsednik komisije se sicer delno s tako oceno strinja, a ob tem poudarja, da je mestni svet nad nadzornimi sveti in ima v vsakem trenutku pravico dobiti določene podatke. Ker gre za podatki javnih podjetij, katerih lastnica je občina, še toliko bolj, je poudaril in dodal, da v takšnih okoliščinah, ko celo mediji poročajo o "plenjenju" v Mariboru, ne morejo več delati.

Razočaran je tudi nad državno politiko, saj je sam večkrat s težavami svoje komisije seznanil posamezna ministrstva, med drugim finančno in ministrstvo, pristojno za lokalno samoupravo, kjer so jim pritrdili, da je zakonodaja slaba in da mestnih svetnikov v ničemer ne ščiti, če župani ali mestne uprave ne izvršujejo njihovih sklepov.

"Predsednik vlade pride v Maribor in pove, da župan ne dela dobro, potem pride tudi predsednik največje opozicijske stranke v Maribor in prav tako pove, da župan ne dela dobro, hkrati pa ne zagotovita zakona, po katerem bi lahko župana na demokratičen način in v skladu z ljudsko izraženo voljo, zamenjali. To je žalostno in očitno tudi Ljubljani odgovarja, da se Maribor ukvarja sam s sabo," je še dodal Auer.

Župan Andrej Fištravec je v zvezi s tem dejal, da je vprašanje, koliko resno je Auer sploh mislil s to komisijo, ob tem pa še, da bi bilo treba najprej razčistiti, kaj sploh je njeno področje dela.

"Očitno nima povsem natančne predstave, kaj lahko dela in kaj lahko pričakuje," je dejal župan, ki je še prepričan, da ima prvak LPR pri ustanavljanju take komisije politične motive, ne pa, da bi v resnici iskal odgovore v skupno dobro mesta.

Ob tem so iz mestne občine sporočili, da pristojnosti mestnih svetnikov določa statut občine Maribor, pri tem pa njihova umestitev nad nadzorni svet posameznega podjetja nikakor ni utemeljena. Vsa javna podjetja so namreč organizirana v skladu z zakonom ter imajo določene organe nadzora. Mestni svet v zvezi z javnimi podjetji odloča le v primerih, kot je na primer zadolževanju družbe.

Mestni svet nima in niti ne more imeti funkcije kontrole nad zakonitostjo poslovanja, vsekakor pa ima možnost do dostopa podatkov javnega značaja, o katerih odločajo javna podjetja sama, seveda v skladu z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja, so še dodali na mariborski občini.