Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Škandalozno: Novinar Mladine je preiskavo pranja denarja v NLB v Bruslju razglašal za nabiranje političnih točk

Deli na:
Škandalozno: Novinar Mladine je preiskavo pranja denarja v NLB v Bruslju razglašal za nabiranje političnih točk

Borut Mekina - Foto: Evropski parlament

Na odboru Evropskega parlamenta Pana poteka razprava o pranju iranskega denarja v NLB. Zadevo je evropskim poslancem predstavil polanec SDS Anže Logar.

Logar je evropskim poslancem povedal, da je bilo podjetje Farrokh na Deviških otokih ustanovljeno z dvema dolarjema začetnega kapitala, nato pa je preko največje slovenske banke v dveh letih opravilo za milijardo evrov transakcij. "Vsi pogoji za ugotovitev, da je šlo za pranje denarja, so izpolnjeni," pravi Logar.

Ugotovili smo politično odgovornost nosilcev oblasti, ki kljub obveščenosti niso odreagirali, odgovornost menedžmenta banke, ki do leta 2012 ni imela vzpostavljenega sistema za preprečevanje pranja denarja, razlaga Logar, sicer predsednik bančne komisije v slovenskem parlamentu. Izpostavlja, da NLB še po 20.000 sumljivih transakcijah ni naredila nič.

Logar je predstavil še druga dejstva o zadevi Irangate: kriminalist, ki je preiskoval zadevo, se je ubil pri padcu z lestve, tožilec o zadevi sploh ni bil obveščen, odgovorni, ki so bili o zadevah obveščeni, a niso odreagirali, pa ostajajo na visokih položajih.

Tedanji premier Borut Pahor je predsednik države, zunanji minister Samuel Žbogar je predstavnik EU na Kosovu, tedanji predsednik KPK Goran Klemenčič pa je danes pravosodni minister in kandidat za komisarja za človekove pravice EU. Pranje denarja v NLB je zato tema, ki bi vsekakor morala zanimati Evropsko unijo, opozarja Logar.

Medtem je član protikorupcijske komisije Rok Praprotnik, ki je bil obveščen o pranju denarja v NLB, dobil službo v tej isti banki, kjer zdaj preiskuje, kako je informacija o pranju denarja prišla iz NLB v javnost, je evropskim poslancem povedal Logar.


Po besedah evropske poslanke Romane Tomc pa so tisti, ki jim NLB predstavlja neizčrpen vir denarja in politične moči, poskrbeli, da so kriminalni posli ostali skriti pred očmi javnosti. "Slovenske pravne institucije so bile ugrabljene, tako kot NLB, račun pa je bil izstavljen ljudem," pravi Tomčeva.

"Naj omenim še vidik pravne države. Unija premore mehanizem za vladavino prava. Ali menite, da je Slovenija sposobna sama ustrezno razkriti zadevo, ali bi morala na pomoč poklicati evropske inštitucije," ob tem sprašuje evropski poslanec Milan Zver.

Ob Logarju je odbor zaslišal še novinarja Mladine Boruta Mekino, ki je SDS obtožil, da izkorišča primer zaradi bližajočih se volitev in da to ni najpomembnejši problem v Sloveniji v povezavi z davčnimi oazami.

Logar je bil kritičen do Mekinovega nastopa. "Presenečen sem nad izjavami g. Mekine, ko na nek način govori kot PR NLB." Naloga preiskovalnih novinarjev ni branjenje slabe bančne prakse v državnih bankah, poudarja Logar, ki vztraja, da je utemeljen sum kriminalnega dejanja pranja denarja treba raziskati. Mekina pred odborom sicer ni ponudil nobenih informacij, ki bi lahko pomagale pri razkrivanju dogajanja v NLB.

Do novinarja je bila kritična tudi Tomčeva, ki je Mekino spomnila, da je lastništvo Mladine povezano s poslovanjem v davčnih oazah.

Werner Langen, predsednik odbora evropskega parlamenta, ki obravnava pranje denarja in sume davčnih utaj, je po Logarjevem nastopu dejal, da je postalo je jasno, da je v Sloveniji šlo za večji primer pranja denarja. Njegov odbor žal nima pristojnosti za preiskovanje zadeve, to morajo storiti slovenski preiskovalci in organi pregona.