sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Angeli in demoni Cerarjeve vlade: šamanka in verski kult »belega maga«

Deli na:
Angeli in demoni Cerarjeve vlade: šamanka in verski kult »belega maga«

Foto: Bobo

Vlada Mira Cerarja dosega nove prelomnice v moralno-etični prenovi slovenske politike. Dva obalna poslanca, ki sta imela pomisleke o ministru za infrastrukturo Petru Gašperšiču, sta postala njena funkcionarja. Lilijana Kozlovič je postala generalna sekretarka vlade, Tilen Božič pa državni sekretar ministrice za finance Mateje Vraničar Erman. Slednja je pripadnica verskega kulta, ki po božje časti »belega maga« iz Zagreba in ga rešuje pred demoni. To je že druga nenavadna Cerarjeva ministrica, potem ko je »šamanko, ki hodi po ognju«, Violeto Bulc, poslal za evropsko komisarko v Bruselj.

»Ne vidim razloga, da bi zapustil poslansko skupino. Ostajam v njej,« je dejal poslanec SMC z »zamrznjeno« strankarsko izkaznico Marko Ferluga, potem ko je edini iz vrst vladajoče koalicije glasoval za interpelacijo proti ministru za infrastrukturo Petru Gašperšiču. Kot pravi, zaradi svojega glasovanja ni doživel kakšnih pritiskov, razen negodovanj nekaterih kolegov. Povsem drugače je bilo pred pol leta, ko je poslanca Franca Laja zaradi javno izrečenih pripomb nahrulil premier Miro Cerar, Laj pa je zapustil poslansko skupino in se pridružil nepovezanim poslancem pod vodstvom Bojana Dobovška. Ferluga o tem za zdaj ne razmišlja.

Trgovina pred interpelacijo

Druga dva obalna poslanca SMC, ki sta prav tako imela pomisleke glede Gašperšiča, sta med glasovanjem o interpelaciji nanje pozabila. Lilijana Kozlovič jih sicer javno ni izrazila, Tilen Božič pa je s Ferlugo javno napovedal, da ministra ne bo podprl, oba sta tudi protestno zamrznila članstvo v SMC. Ponudba ministra Gašperšiča, ki je napovedal ukinitev avtocestne vinjete za predor Markovec, se jima je zdela nespodobna. Očitno pa je za Kozlovičevo in Božiča prišla neka druga ponudba, ki je (če citiramo izjavo iz filmske uspešnice Boter) nista mogla zavrniti.

Prvi so ponudili položaj generalne sekretarke vlade, drugemu državnega sekretarja na ministrstvu za finance. Zgodilo se je tik pred glasovanjem o interpelaciji,  v kateri je Kozlovičeva glasovala proti in podprla ministra, Božič pa ni glasoval in s tem prav tako podprl ministra. Ferluga pravi, da ni prejel nobene ponudbe, ozadja povabil, ki sta ju dobila njegova donedavna kolega, pa ne pozna. Zaradi njegovega glasovanja ni bilo nobene nevarnosti, da bi minister padel. Potem ko sta ga podprli koalicijski partnerici SD in Desus, je bilo jasno, da bo interpelacija neuspešna. Zanimiva je tudi konstruktivna drža največje opozicijske stranke SDS, saj njeni poslanci interpelacije niso podprli, ampak so se vzdržali. 

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA

Foto: Bobo