Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Andrej Čuš za volilno pravico pri 16 letih

Deli na:
Andrej Čuš za volilno pravico pri 16 letih

Andrej Čuš - Foto: Bobo

Nepovezani poslanec Andrej Čuš je v DZ vložil paket ukrepov in sprememb zakonodaje s področja mladih.

Med drugim se zavzema za vključitev mladih v Ekonomsko-socialni svet (ESS), za pridobitev volilne pravice s 16. letom starosti in ukinitev financiranje študentskih servisov.

Poslanec je v sporočilu za javnost po novinarski konferenci, na kateri je predstavil svoje pobude in predloge, spomnil na kampanjo Za izboljšanje položaja mladih v Sloveniji. Gre za pobudo, s katero je preko alternativnih medijev in socialnih omrežij v decembru nagovarjal mlade, da predstavijo svoje težave in probleme, s katerimi se soočajo.

Mnogi problemi in težave izhajajo iz neenakomernega razvoja države, neučinkovitega izobraževalnega sistema, kakor tudi delovne zakonodaje, ugotavlja Čuš, ki je na DZ naslovil več predlogov oziroma pobud.

Tako je pripravil predlog priporočila, s katerim bi DZ vladi predlagal, da v sklopu socialnega dialoga in priprav zakonodaje ter reform imenuje predstavnika mladih za člana ESS. Kot je pojasnil Čuš, je predlog realizacija sklepa matičnega odbora z novembra 2014, pri čemer je opozoril, da zaradi izključevanja ter nesodelovanja mlajše generacija prihaja do vse več pozivov po ukinitvi ESS.


Na poslanske skupine v državnem zboru je Čuš naslovil tudi pobudo, da "s skupnimi močmi" pristopijo k spremembi 43. člena ustave in znižanju potrebne starosti za volilno pravico na 16 let, kar je tudi predlog Mladinskega sveta Slovenije.

"V Sloveniji primanjkuje aktivnih mladih in glasov s strani mladih, kar se pozna v izrazito neusklajenih politikah med generacijami. Mladi si zaslužijo enakopravno biti slišani in ne želijo nobenih privilegijev," je pri tem zapisal poslanec.

Ob tem je v DZ vložili tudi predloge za spremembe štirih zakonov. S spremembo zakona o uravnoteženju javnih financ predlaga ukinitev financiranje študentskih servisov in posledično možnost posredovanja dijaškega in študentskega dela izključno s strani Zavoda za zaposlovanje, ki sicer lahko to počne že danes.

Pridobljena koncesijska sredstva od dijaškega ter študentskega dela v višini devetih milijonov evrov pa bi po predlogu namenili za sklad, ki zagotavlja plačilo pripravništev in s tem zagotovili "sistemsko financiranje pripravništev, ki ne bremenijo proračuna".

S spremembo zakona o subvencioniranju študentske prehrane bi podaljšali možnost koriščenja subvencije z 20. na 24. uro. S spremembami zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja ter zakona o socialnem varstvu pa želi deregulirati poklic socialnega varstva, tako da se med upravičence za opravljanje socialnega varstva tudi biopsihologe.