benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

damjan-žugelj Necenzurirano

Glavnega akterja afere slovenski Watergate bodo ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ameriški Slovenci slavijo 25-letnico osamosvojitve Slovenije

Deli na:
Ameriški Slovenci slavijo 25-letnico osamosvojitve Slovenije

Foto: Bobo

Ameriški Slovenci letos ob 25. obletnici osamosvojitve Slovenije okrog Dneva državnosti prirejajo številne proslave, prireditve in sprejeme, med drugim v Washingtonu, Clevelandu, New Yorku in drugod po ZDA. V petek so s tradicionalnim dvigom zastave pred mestno hišo slavili v Bethlehemu v Pensilvaniji.

Svečanega dviga slovenske in ameriške zastave se je udeležilo okrog 100 ljudi iz Bethlehema in drugih delov ZDA. Prisotne so nagovorili slovenski veleposlanik v ZDA Božo Cerar, ki je skupaj z ustanoviteljem Društva pobratenih mest Bethlehema in Murske Sobote Stephanom Antalicsem dvignil slovensko zastavo, demokratski župan Bethlehema slovenskega rodu Robert Donchez pa je dvignil ameriško.

Po 15 letih prizadevanj so ameriški Slovenci v parku pred mestno hišo zaradi županove pomoči dobili prostor za postavitev spominskega obeležja pobratenja dveh mest, ki ga je zasnovala Gloria Rogan. Tokratna proslava je potekala ob 20. obletnici pobratenja mest, Bethlehem pa bo 25. junija na 25. obletnico slovenske osamosvojitve slavil svojo 275. obletnico obstoja.

Murskosoboškega župana Petra Jevška je na slovesnosti zastopala Brigita Bavčar, pozdrave pa so poslali tudi številni zvezni kongresniki Pensilvanije v Washingtonu.

Veleposlanik Cerar je za STA povedal, da je v Bethlehem prišel naravnost iz Clevelanda, kjer so imeli v četrtek pogrebno slovesnost za pokojnim nekdanjim republikanskim zveznim senatorjem, guvernerjem Ohia in županom Clevelanda slovenskega rodu Georgem Voinovichem.

Voinovich je presenetljivo umrl pred tednom dni, dan prej pa je imel še govor na praznovanju Dneva državnosti Slovenije v mestni hiši Clevelanda, ki so ga priredili generalni konzul Andrej Rode, župan Frank Jackson in mestni svetnik Mike Polensek. Poseben gost je bil minister za Slovence po svetu in v zamejstvu Gorazd Žmavc.

9. junija sta sprejem ob slovenski okrogli obletnici pripravila generalni konzul Rode in častna konzulka za Pensilvanijo Petra Mitchell v prostorih društva Slovenske narodne podporne jednote (SNPJ) v mestu Imperial na zahodu zvezne države.

V New Yorku bosta slovenski veleposlanik pri ZN Andrej Logar in častni konzul za New York in New Jersey Erik Horvat gostila sprejem v torek v prostorih misije pri ZN, veleposlanik Cerar in vojaški ataše polkovnik Ivan Mikuž pa bosta sprejem priredila v četrtek.