sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ameriški lastniki so ljubljansko Fotono prodali Kitajcem

Deli na:
Ameriški lastniki so ljubljansko Fotono prodali Kitajcem

Foto: Bobo

Ameriški finančni sklad Gores Group in družba Technology4Medicine sta dobra tri leta po nakupu družbe Fotona tega proizvajalca laserjev prodala naprej kitajsko-evropskemu finančnemu skladu Agic Capital, danes piše časnik Dnevnik.

Kupnina naj bi bila vsaj štirikrat višja, kot so Američani za družbo odšteli ob privatizaciji.

Koliko je znašala kupnina, uradno ni znano, po poročanju ameriške revije Buyouts Insider, ki se sklicuje na osebo, seznanjeno s kupčijo, pa naj bi vrednost transakcije znašala od 100 do 200 milijonov dolarjev. Višina posla, ki se po neuradnih podatkih omenja v Sloveniji, pa se giblje od 80 do 120 milijonov evrov, poroča časnik.

Američani so leta 2014 za Fotono odšteli okoli 18 milijonov evrov, pri je čemer državna PDP kot 70,5-odstotni lastnik prejela 12,6 milijona evrov. Družba je bila prvo prodano podjetje s seznama 15 podjetij za privatizacijo.



Predstavniki Agic Capitala so po navedbah časnika zaposlenim Fotone napovedali nadaljnjo strmo rast družbe, pri čemer so poudarili, da si želijo v svoje lastništvo pridobiti čim več visokotehnoloških družb. Na svoji spletni strani je Agic Capital med drugim navedel, da bo s prevzemom Fotoni zagotovil rast na azijskih trgih, predvsem na kitajskem.

Izvršni direktor Gores Group Victor C. Otley je za Buyouts Insider povedal, da so se prihodki v času, ko je bila Fotona v njihovi lasti, letno zviševali za 23 odstotkov, dobičkonosnost pa se je skoraj početverila, še navaja časnik.

Fotonini prihodki v zadnjih letih krepko naraščajo. Leta 2015 so dosegli rekordne prodajne rezultate v zadnjem 15-letnem obdobju, ustvarili so 33,6 milijona evrov iz prodaje, s čimer so za več kot 16 odstotkov presegli predlanske rezultate, podvojili so tudi dobiček, ki je leta 2015 znašal šest milijonov evrov. Lani so v prvih osmih mesecih prodajo glede na enako obdobje leto prej povečali za 20 odstotkov.