nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ambrožič B. M. Turku: Sinovi množičnih morilcev ne odgovarjajo takim, kot ste vi!

Deli na:
Ambrožič B. M. Turku: Sinovi množičnih morilcev ne odgovarjajo takim, kot ste vi!

Foto: Primož Lavre

O tožbi zgodovinarja Jožeta Pirjevca zoper publicista Boštjana M. Turka se je razpisal tudi hrvaški tednik 7dnevno, s poudarkom na poročanju nacionalne televizije o procesu.

Turk je bil leta 2014 obsojen na dva meseca zapora zaradi razžalitve Pirjevca, dve leti kasneje pa je vrhovno sodišče razveljavilo prvo in drugostopenjsko sodbo in Turka v celoti rehabilitiralo. Nacionalna televizija o tem ni niti poročala, medtem ko je leta 2014 javnost vestno obvestila o sodbi in za povrh Pirjevcu še ponudila priložnost, da predstavi svojo plat zgodb in diskvalificira Turka, piše 7dnevno.

Turk se je zaradi odnosa TV Slovenija pritožil varuhu pravic gledalcev RTV Slovenija Ladu Ambrožiču, a odgovora ni dobil. Ambrožič je sin Titovega generala, pod čigar vodstvom so bili izvršene množične likvidacije, o varuhu piše 7dnevno, ki dodaja, da je bil »titoizem največje zlo, ki je kdaj doletelo slovenski in hrvaški narod«.

Turk pravi, da je Ambrožiča po naključju srečal v avli nacionalne RTV hiše in ga vprašal, kdaj lahko pričakuje odgovor, na kar mu je varuh odvrnil: »Sinovi množičnih morilcev še danes ne odgovarjajo takim, kot ste vi!« Nato je nadaljeval pot po hodniku, pravi Turk, ki si Ambrožičeve besede interpretira: »Mi imamo pravico do oblasti in do molka.«

Turk se bo ponovno pritožil, ker meni, da mu je bil kraten pomemben element človekovih pravic, namreč pravica do obrambe dobrega imena. Pritožbi je že poslal v Bruselj in Pariz, nadeja pa se pomoči tamkajšnjih akademskih kolegov.