stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Alenka Smerkolj začasno prevzema vodenje ministrstva za finance

Deli na:
Alenka Smerkolj začasno prevzema vodenje ministrstva za finance

Foto: Bobo

Poslanci se bodo danes seznanili z odstopom ministra za finance Dušana Mramorja, ki se s položaja poslavlja iz osebnih razlogov. Vodenje ministrstva bo nato začasno prevzela ministrica, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj. Ta poudarja, da bo njeno vodenje "izrazito, izrazito začasne narave".

Točko o seznanitvi z Mramorjevim odstopom je predsednik DZ Milan Brglez že uvrstil na začetek današnjega dnevnega reda seje in tako upošteval željo premierja Mira Cerarja, da se DZ že ta teden seznani z ministrovim odhodom.

Vodenje ministrstva bo nato začasno prevzela Smerkoljeva, ki je v sredo v izjavi za medije poudarila, da bosta vlada in ministrstvo nadaljevala z začrtanimi nalogami, za strateške in predvsem dolgoročne ukrepe pa bodo počakali na novega ministra. Njeno vodenje ministrstva bo tako "izrazito, izrazito začasne narave".

Cerar je medtem v sredo dejal, da je že začel tudi s pogovori za imenovanje novega ministra, ob tem pa je zagotovil, da se zaveda velikega pomena te izbire. Če se bodo njegova pričakovanja, da mu bo uspelo dobiti dobrega ministra, uresničila, bo v avgustu DZ seznanil z novim kandidatom in do menjave bi lahko prišlo konec avgusta ali v začetku septembra.

Mramor je v sredo pojasnil, da odstopa iz razlogov izrazito osebne narave, kot dosežek skoraj dveletnega vodenja ministrstva pa je izpostavil predvsem vnovično pridobitev ekonomske suverenosti. Novico o odstopu je sporočil na skupni na novinarski konferenci s predsednikom vlade Cerarjem, ki je ministra javno pohvalil za opravljeno delo in vložene napore ter ob tem zagotovil, da vlada nadaljuje po začrtani poti.