ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Alenka Bratušek lahko le upa, da volivci njenega imena ne povezujejo več z debaklom v Bruslju

Deli na:
Alenka Bratušek lahko le upa, da volivci njenega imena ne povezujejo več z debaklom v Bruslju

Foto: Bobo

Stranka Zavezništvo se je na kongresu v Ljubljani, na katerem so začeli priprave na parlamentarne volitve, preimenovala v Stranko Alenke Bratušek.

Prepričani so, da bo novo ime stranke zaradi prepoznavnosti predsednice doprineslo k njihovemu uspehu na volitvah, ki ga želijo podvojiti. Včeraj so potrdili tudi izhodišča za volilni program.

Generalni sekretar stranke Jernej Pavlič je med razlogi za spremembo imena stranke izpostavil prepoznavnost. Stranka Alenke Bratušek bo brez skrajšanega imena in brez kratice. V statutu so določili, da je sredinska, da še naprej ostaja zvesta osnovni ideji zavezništva in povezovanja s sorodnimi strankami, ki politično nazorsko sodijo v politični prostor od zmerne levice do zmerne desnice.

"Skupaj smo ugotovili, da želimo na državnozborskih volitvah uspeti. Prepričana sem, da bomo," je po kongresu v izjavi novinarjem dejala Bratuškova, ki se z današnjim dnem vrača v ime stranke. Slednja je namreč leta 2014 svojo pot začela pod imenom Zavezništvo Alenke Bratušek, pozneje pa se je preimenovala v Zavezništvo. Kot je včeraj pojasnila predsednica, je treba včasih stopiti en korak nazaj, da lahko narediš dva naprej.

V svojem nagovoru je izpostavila težke čase, v katerih je vodila vlado, ter rezultate, ki so jih dosegli. Dejala je, da je ponosna na opravljeno delo, spomnila pa tudi na nekatera prizadevanja ter rezultate, ki so jih dosegli v sedanjem mandatu: med drugim zaščito pravico do pitne vode v ustavi in prizadevanje za ustavno spremembo glede financiranja šolstva.

Izpostavila je še želje in izzive, ki jih čakajo. Stranka se je odločila, da bo vse svoje moči usmerila v državnozborske volitve in Bratuškova verjame, da bodo svoj rezultat vsaj podvojili. A jih čaka trdo delo, je dodala. Med ključnimi točkami programa je izpostavila gospodarstvo oz. podjetništvo kot gonilno silo razvoja, prizadevanje za javno zdravstvo in javno šolstvo ter prizadevanje za mlade in dostojen položaj upokojencev.

Tudi od človekovih pravic in socialne države ne bodo odstopali, zagotavlja Bratuškova in obljublja še prizadevanje za spremembe v političnem sistemu, zlasti za neposreden vpliv volivcev na izbiro politikov.

Tudi v prihodnje napoveduje sodelovanje s sorodnimi političnimi strankami, kar pa je po njenih besedah odvisno tudi od drugih. "Mi smo odprti za pogovore in dogovore. V kakšni obliki, je stvar nas vseh, ki bomo za isto mizo," je dejala in dodala željo, da bi Slovenijo tudi v prihodnje vodila levosredinska vlada.



Delegati včerajšnjega kongresa so sicer za dodatnega podpredsednika stranke izvolili Marka Bandellija in tudi popolnili svet stranke.

Bandelli, ki je tudi župan občine Komen, se je v svojem nagovoru dotaknil notranjepolitičnih in zunanjepolitičnih razmer. Izpostavil je prizadevanja stranke za mlade in upokojence ter za gospodarstvo, podjetništvo in ustvarjalnost. "Zaupajte inovativni politiki in spremembam, ki si jih želimo, širite sporočilo do naše skupne zmage," je pozval zbrane.

Na kongresu, ki je potekal pod geslom Naredimo, kar je treba, se je včeraj v Ljubljani zbralo 175 delegatov in gostov. Med njimi tudi nekdanja ministra vlade Alenke Bratušek, Uroš Čufer in Senko Pličanič, med predstavniki političnih strank pa predsednik sveta SMC in poslanec Dragan Matič ter državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Martina Vuk v imenu SD.

Matić je izpostavil napredovanje države v zadnjih treh letih, ko jo vodi liberalna stranka, ter izrazil upanje na sodelovanje liberalnih strank v prihodnje.

Nekdanji pravosodni minister Pličanič je v nagovoru izpostavil, da za premik Slovenije iz obstoječega stanja v blagostanje treba imeti rad ljudi ter znati komunicirati. Po njegovem prepričanju Bratuškova ima te vrline.

Čufer je spomnil na težave države v času, ko je vodil finančno ministrstvo. Kot je dejal, so si upali lotiti tistega, kar si nihče ni upal, na koncu pa so bili uspešnejši, kot so sami menili, da bodo. Opozoril je, da je v Sloveniji še veliko težav in izpostavil zdravstvo, ki po njegovih besedah poka po šivih.

Tudi član izvršnega odbora Zavezništva Metod Dragonja je izpostavil pozitivne trende v državi in izrazil prepričanje, da Slovenija zmore več.