Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Alarmantna onesnaženost s pesticidi po požaru v Kemisu

Deli na:
Alarmantna onesnaženost s pesticidi po požaru v Kemisu

Foto: Bobo

Ker so analize vode iz potoka Tojnica in Ljubljanice, odvzete po požaru v obratu Kemis na Vrhniki, pokazale prisotnost pesticidov, so v Agenciji RS za okolje odredili še kvantitativno analizo prisotnih pesticidov na štirih mestih vzorčenja. Rezultati kažejo na izjemno onesnaženost!

V potoku Tojnica je bila na vzorčnem mestu pri Kemisu izmerjena koncentracija 87 mikrogramov atrazina na liter. Največja dovoljena koncentracija atrazina v površinski vodi je lahko le dva mikrograma na liter! Na vzorčnem mestu Tojnica, Pot na Tojnice, so bile koncentracije še višje, in sicer kar 350 mikrogramov na liter atrazina!

Največja dovoljena koncentracija atrazina v površinski vodi je bila presežena tudi na merilnem mestu Ljubljanica, približno 200 m dolvodno od izliva Tonjice. Poleg navedenih so bili v vzorcih Tojnice kvantificirani še ti pesticidi: flufenacet, propazin, simazin, desetil-atrazin, dimetenamid, N,N-dietil-m-toluamid in terbutilazin. V Ljubljanici so bili določeni atrazin, flufenacet, propazin in simazin.

Zaradi izjemne prekoračitve pesticidov – torej namesto dva mikrograma atrazina na liter kar 87 ali celo 350 mikrogramov – bo Agencija RS za okolje z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in Direkcijo RS za vode pripravila tiskovno konferenco, na kateri bodo poleg rezultatov analiz predstavili interventne ukrepe čiščenja vode v potoku Tojnici.