900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Agrokor slovenskim dobaviteljem dolguje že več kot 40 milijonov evrov

Deli na:
Agrokor slovenskim dobaviteljem dolguje že več kot 40 milijonov evrov

Foto: Bobo

Izpostavljenost slovenskih dobaviteljev hrvaškemu koncernu Agrokor po grobi oceni znaša več kot 40 milijonov evrov.

Višina dolga se je razkrila na sestanku odbora slovenskih dobaviteljev Agrokorjevi mreži Konzum. Slovenski dobavitelji od Agrokorja v tem ali začetku prihodnjega tedna pričakujejo več pojasnil, je poročal Radio Slovenija.

Kot je za nacionalni radio pojasnil predsednik odbora Izidor Krivec, je ocena izpostavljenosti slovenskih dobaviteljev za zdaj približna, saj še niso zbrani vsi podatki. Med dobavitelji namreč niso samo živilska, temveč tudi druga podjetja, je spomnil.

Poleg najbolj izpostavljenih upnikov iz živilske industrije, kot so Celjske mesnine, Panvita, Pivka perutninarstvo in Perutnina Ptuj, morajo tako podatke o terjatvah sporočiti še dobavitelji s področja kemijske, lesne, papirne dejavnosti ter proizvodnje plastike in logistike.


Prva naloga, ki so si jo postavili slovenski dobavitelji Agrokorja, je prebiti informacijsko blokado. Ta ali v začetku prihodnjega tedna želijo vzpostaviti stik z novim vodstvom Agrokorja in odborom hrvaških dobaviteljev.

Po Krivčevih besedah namreč potrebujejo več informacij, in sicer ne le o tem, kako bodo poplačane njihove terjatve, temveč tudi o tem, kako bodo poslovali v prihodnje.

Hrvaški zakon o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, ki je omogočil trenutno reševanje Agrokorja, namreč glede tega ni jasen, opozarja Radio Slovenija. Zakon je zamrznil vse obstoječe terjatve in predvideva prednostno poplačilo bank, medtem ko poplačilo dobaviteljev ni natančno določeno.

Poleg tega želijo slovenski dobavitelji preveriti tudi govorice, da bodo imeli hrvaški dobavitelji prednost pred drugimi. Za pomoč pri reševanju te problematike so se obrnili na Gospodarsko zbornico Slovenije in slovensko veleposlaništvo na Hrvaškem, če bo potrebno, pa bodo za vključitev prosili tudi banke, še navaja radio.