Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Afera Zemljarič pri Počivalšku: KPK še kar preiskuje, bo sploh kdo kaznovan?

Deli na:
Afera Zemljarič pri Počivalšku: KPK še kar preiskuje, bo sploh kdo kaznovan?

Foto: Primož Lavre

Primer Janez Zemljarič je še vedno v postopku pred Komisijo za preprečevanje korupcije. Bo zaradi nedovoljenega lobiranja na koncu sploh kdo kaznovan?

Komisija za preprečevanje korupcije še vedno preiskuje zakonitost dveh lobističnih obiskov nekdanjega šefa Udbe in podjetnika Janeza Zemljariča pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku: »Omenjeni zapisi o lobističnih stikih ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo so v postopku obravnave suma kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, tako vam zaradi zagotavljanja nepristranske in objektivne preiskave do konca obravnave zadeve ne moremo posredovati informacij, vezanih na vsebino in postopke te preiskave.«

Vse se je začelo 30. avgusta lani, ko je naš fotograf Primož Lavre fotografiral Zemljariča pri odhodu iz prostorov ministrstva za gospodarstvo na Kotnikovi 5 v Ljubljani. Ob našem poizvedovanju so nam na ministrstvu potrdili, da se je Zemljarič srečal z ministrom Počivalškom in mu predstavil predlog za razvoj turistične ponudbe v enem od turističnih krajev v Sloveniji.

Iz KPK so nam na podlagi zapisa omenjenega ministrstva sporočili, da je Zemljarič predstavil projekt Izolski otok, vpliv pa se je izvajal za podjetje Gorenje Projekt. Pozneje se je izkazalo, da se je Zemljarič v zadnjih dveh letih kar trikrat srečal z visokimi uradniki ministrstva, od tega dvakrat z ministrom, to so tudi prijavili KPK.

Po zakonodaji sta sporna samo dva obiska, na katerih je Zemljarič nastopal kot predstavnik drugega podjetja, konkretno družbe Gorenje Projekt, saj bi moral biti v tem primeru vpisan v register lobistov. Za ta prekršek se po zakonu z globo od 400 do 1200 evrov kaznuje tako posameznik, ki lobira, pa ni vpisan v register lobistov, kot tudi lobiranec (v tem primeru funkcionarji ministrstva), ki ne odkloni stika z lobistom, ki ni vpisan v register.

Toda v KPK so že takoj našli luknjo v zakonu, češ da preverjanje registriranja lobista ni zakonsko določeno, čeprav to določa sistemsko pojasnilo k zakonu. Zato bo zanimivo opazovati, ali bo KPK oglobila samo Zemljariča ali tudi Počivalška in druge uradnike na ministrstvu ali nikogar.

Pri Zemljaričevih obiskih na ministrstvu seveda ni ključna stvar v tem, ali je vpisan v register lobistov ali ne. Gre za to, da ima nekdanji šef Udbe odprta vrata do ministra Cerarjeve vlade, ki so za mnoge domače in tuje investitorje zaprta.

Zemljarič je pri 88 letih še vedno zelo dejaven, je lastnik ali solastnik več podjetij, v okviru katerih se obračajo vrtoglavi milijoni evrov. Na Obali vodi podjetje Urbana prenova Izola, ki naj bi megalomansko prenovilo vzhodno obalo Izole, pred katero bi bil tudi umetni otok. Projekt naj bi zahteval več kot 300 milijonov evrov, ki pa jih nima. Ker mu občinski svetniki v Izoli niso naklonjeni, potrebuje ustrezno podporo države.

Zaradi svoje funkcije v prejšnjem režimu ima dobre zveze z bivšim predsednikom Milanom Kučanom, ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, nekaterimi ministri, gospodarstveniki in direktorji javnih zavodov, ki upravljajo proračunski denar.