stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Afera operacijske mize: nekdanjega šefa UKC Vrhunca in sodelavcev ne bodo preganjali

Deli na:
Afera operacijske mize: nekdanjega šefa UKC Vrhunca in sodelavcev ne bodo preganjali

Simun Vrhunec - Foto: Primož Lavre

Po navedbah UKC Ljubljana je specializirano državno tožilstvo zavrglo poročili Nacionalnega preiskovalnega urada proti Vrhuncu, Uranu in Tršeličevi.

Specializirano državno tožilstvo ni ugotovilo utemeljenih sumov, da so nekdanji direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec, njegov tedanji pomočnik Bojan Uran ter Karmen Tršelič iz službe za naročanje zlorabili položaj ali zaupanje pri gospodarski dejavnosti pri oddaji posla za vzdrževanje operacijskih miz, so sporočili iz UKC Ljubljana.

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so aprila 2014 opravljali hišne preiskave, med drugim na domovih in v službenih prostorih Vrhunca, Urana ter Tršeličeve. Petim osumljencem so takrat tudi odvzeli prostost.

Preiskovali so posel Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) Ljubljana s podjetjem Medicoengineering za vzdrževanje operacijskih miz Maquet. UKC je namreč leta 2002 od Medicoengineeringa oz. njegovega predhodnika Aico-Med brez javnega razpisa kupili 38 operacijskih miz tega proizvajalca. Vrednost posla je bila 1,1 milijarde tolarjev (danes štiri milijone evrov). Pri tem naj bi opremo preplačali za 600 milijonov tolarjev. Zaradi afere je odstopil takratni generalni direktor UKC Ljubljana Primož Rode.



UKC Ljubljana je nato tožil Medicoengineering, zahtevali so ničnost pogodbe in začasno odredbo o prenehanju odplačevanja dolga. Tožbo je leta 2009 sprožil Vrhunec, ki je bil v času nabave operacijskih miz državni sekretar na ministrstvu za zdravje in član sveta zavoda UKC Ljubljana. Leta 2011 sta UKC in Medicoengineering sklenila poravnavo v višini 530.000 evrov, Medicoengineering pa je ta znesek poravnal s servisiranjem opreme. S poravnavo pa naj bi za UKC nastala škoda v višini 1,1 milijona evrov, saj naj bi bil zavod s celotnim poslom oškodovan za 1,6 milijona evrov, so takrat trdili kriminalisti.

Kriminalisti so takrat sumili, da je odgovorna oseba UKC Ljubljana leta 2011 zlorabila zaupanje, ko je sklenila sodno poravnavo. "Po nagovarjanju in vplivanju dveh izmed osumljenih oseb je odgovorna oseba tega javnega zavoda pristala v sodno poravnavo v zameno za odstop od kazenske ovadbe, ki je bila vložena v neki drugi zadevi, a je bila prav tako vezana na omenjeni javni zavod in javno naročilo," so takrat sporočili kriminalisti.

Po navedbah UKC Ljubljana pa je specializirano državno tožilstvo zavrglo poročili Nacionalnega preiskovalnega urada proti Vrhuncu, Uranu in Tršeličevi. Ob tem v bolnišnici ocenjujejo, da je bilo z načinom medijskega poročanja Vrhuncu, Uranu in Tršeličevi, pa tudi samem UKC povzročena moralna škoda.