Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Afera "lažnivi kurci": Tanko zahteva, da Brglez Turnšku zapre vrata DZ

Deli na:
Afera "lažnivi kurci": Tanko zahteva, da Brglez Turnšku zapre vrata DZ

Turnšek je po incidentu sam zapustil sejo. - Foto: Bobo

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko po seji odbora za obrambo glede financiranja veteranskih in domoljubnih organizacij poziva predsednika DZ Milana Brgleza k zaščiti integritete DZ.

Vedenje predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Tita Turnška na seji, ko je žalil poslance, pomeni tudi žalitev institucije DZ, je navedel.

"Napad in izrečene žalitve poslank in poslancev, ki si jih je privoščil predsednik ZZB NOB, lahko razumemo kot neposreden napad na svobodo izražanja in soočenje različnih mnenj na demokratičen in civiliziran način," je v pozivu Brglezu zapisal Tanko. Turnškov nastop po njegovi oceni izraža nestrpnost do drugače mislečih. Zaradi motiva, zaradi katerega so bile izrečene žalitve, pa pomeni tudi "zaničevanje slovenske parlamentarne demokracije, ki temelji na možnosti izmenjave različnih stališč in spoštovanju vseh, tudi tistih, ki imajo drugačna mnenja in stališča", je zapisal.

Od Brgleza pričakuje, da bo Turnška pozval k opravičilu za izjave in ravnanja na seji odbora 3. maja, do opravičila pa naj mu prepove vstop na seje parlamentarnih delovnih teles in plenarne seje.

Tanko poleg tega pričakuje, da Brglez javno obsodi takšno vedenje in stori vse, da DZ postane mesto, "v katerem ne bo prostora za vulgarne in zaničevalne izpade proti komerkoli samo zato, ker je njegovo mnenje drugačno".

Veteranske in domoljubne organizacije, navzoče na omenjeni seji odbora, pa so v ponedeljek po drugi strani pozvale Brgleza, da prepreči zlorabe odbora v politične in strankarske namene. Obsodi naj tudi početje predsednika odbora Žana Mahniča iz SDS ter poslancev SDS Anje Bah Žibert in Franca Breznika zaradi klevetanja, so zapisali v odprtem pismu.

Odbor DZ za obrambo je 3. maja na nujni seji na zahtevo SDS razpravljal o financiranju veteranskih in domoljubnih organizacij. V SDS namreč ocenjujejo, da je omenjeno financiranje nepregledno. Razprava, v kateri so sodelovali predvsem poslanci SDS, je pogosto nanesla tudi na vprašanja polpretekle zgodovine, kar je izzvalo burno reakcijo Turnška. Predsednik odbora Mahnič ga je prosil, da zapusti dvorano, kar je tudi storil.

Med drugim je Turnšek poslance imenoval "lažnive kurce", živce pa je izgubil, potem ko mu Mahnič ni dal besede, da bi repliciral poslancu SDS Francu Brezniku. Turnšek je bil namreč na seji le gost in kot tak nima pravice do odzivanja na razprave poslancev.



Tako žaljivo nestrpen odnos vidnih članov ZZB NOB do drugače mislečih je že kar stalnica v slovenskem prostoru, pa pravijo v Zboru za republiko. Dodajajo, da bi vsaj od parlamenta pričakovali, da bo take izpade preprečil in obsodil.

Izjava za javnost Zbora za republiko:

V Zboru za republiko smo z velikim začudenjem spremljali neodzivnost vodstva parlamenta Republike Slovenije ob žaljivkah predsednika Zveze združenj borcev NOB, gospoda Tita Turnška. Ta si je v prostih parlamenta, kot vabljeni gost, z zavržnimi besedami dovolil zmerjati in žaliti izvoljene poslance državnega zbora. Ker izjave gospoda Turnška, izrečene na odboru za obrambo dne 3.5.2017, potrjujejo njegov, v javnosti že večkrat viden, skrajno neprimeren način komuniciranja, njegovih izjav ni smiselno navajati. Potrebno pa je izpostaviti, da smo v Zboru za republiko pričakovali, da se bo na žalitve poslancev odzval predsednik Državnega zbora in s svojo avtoriteto, ki mu jo prinaša funkcija,  zavaroval pluralizem mnenj in demokratičnost dela vseh izvoljenih poslancev.
 
Ob tem ugotavljamo, da je tako žaljivo nestrpen odnos vidnih članov ZZB NOB do drugače mislečih že kar stalnica v slovenskem prostoru. Zato bi vsaj od parlamenta, ki je že po svojem namenu dolžan vzpostavljati sobivanje različno mislečih in ustvarjati okolje demokratičnega dialoga, pričakovali, da bo take izpade preprečil in obsodil.
 
Kako naj slovenska družba postane bolj strpna do drugače mislečih, če se žaljiva nestrpnost sprenevedavo dopušča celo v najvišjih državnih institucijah, vsem nam na očeh?

France Cukjati, dr.med.
predsednik ZzR