Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Afera dodatki: Univerza v Ljubljani mora državi vrniti 780.000 evrov

Deli na:
Afera dodatki: Univerza v Ljubljani mora državi vrniti 780.000 evrov

Foto: Bobo

Okrožno sodišče v Ljubljani je odločilo, da mora Univerza v Ljubljani državi vrniti 780.000 evrov, ker naj bi bil denar, ki so ga nekatere fakultete izplačevale kot dodatek za stalno pripravljenost, porabljen nenamensko, je poročala Televizija Slovenija (TVS).

Informacijo so za STA potrdili tudi na državnem pravobranilstvu, ki zastopa državo.

Kot je za TVS povedal odvetnik univerze Dino Bauk iz Odvetniške družbe Ferfolja, Ljubič, Bauk, je sodba brez obrazložitve. Rok za pritožbo pa je osem dni.

Na državnem pravobranilstvu, ki zastopa državo, so za STA potrdili, da so "v celoti uspeli s tožbenim zahtevkom za plačilo 780.943 evrov, kar predstavlja izplačila dodatkov za stalno pripravljenost".


Navajajo, da je sodišče "obdržalo sklep o izvršbi Okrajnega sodišča v Ljubljani iz 16. junija 2016 v veljavi in univerzi naložilo tudi plačilo pravdnih stroškov v višini 7807 evrov". Pojasnjujejo še, da sodišče skladno z določbami zakona o pravdnem postopku sodbe ni obrazložilo. Odločitev bo obrazložilo v primeru, da bo univerza napovedala pritožbo, so dodali.

Inšpektorat za javni sektor je namreč leta 2015 opravil nadzor nad poslovanjem 11 fakultet Univerze v Ljubljani, pri tem pa pri devetih ugotovil, da so predvsem vodilnim nezakonito izplačevale dodatek za stalno pripravljenost.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je pri tem ocenilo, da so bila sredstva ministrstva izplačana nenamensko, zato je od univerze zahtevalo, da jih vrne v proračun.

Vloženi tožbeni zahtevek v višini 780.000 evrov se sicer nanaša na izplačevanje dodatka za stalno pripravljenost v letih od 2012 do 2015, in sicer za tisti del, kjer so fakultete denar izplačale iz vira ministrstva, ne pa tudi za del, ki je bil izplačal iz drugih virov (npr. tržne dejavnosti). Po nekaterih informacijah je bilo namreč skupno izplačanih za 1,5 milijona evrov dodatkov.