Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Afera častni konzul: Škrabec pred odborom za zunanjo politiko?

Deli na:
Afera častni konzul: Škrabec pred odborom za zunanjo politiko?

Foto: Bobo

Janez Škrabec ima odlične zveze v politiki. Na sliki Janez Škrabec (levo) na sprejemu za ruskega predsednika Vladimirja Putina (desno) s predsednikom Borutom Pahorjem (v sredini).

Nejasnosti v zvezi z lanskim soglasjem Slovenije, da poslovnež in prvi človek Rika Janez Škrabec postane častni konzul Belorusije v Sloveniji, je vse več, razkrite nove podrobnosti v zadnjem Reporterju pa so vzbudile precej pozornosti. Tako zelo, da utegne kateri izmed poslancev zahtevati odgovore ministrstva za zunanje zadeve v parlamentarnem odboru za zunanjo politiko (OZP).

Osnovno vprašanje ostaja: kdaj je Belorusija Janeza Škrabca predlagala za njenega častnega konzula v Sloveniji? To je pomembno zato, ker je poslovnež v kriminalistični preiskavi zaradi gradnje kanalizacijskega omrežja v porečju reke Drave. Konec junija lani so ga obiskali tudi kriminalisti, to pomeni, da so primer obravnavali že več mesecev. Zato bi moralo biti ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) o tem obveščeno, kajti policija, OVS in Sova morajo pred soglasjem dati mnenje o kandidatu.

Nato je (poleg tega, da je neobičajno, da je ena oseba častni konzul dveh držav; Škrabec je častni konzul Maroka) opozarjala tudi stroka na MZZ. Celo več. Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah je stroka celo predlagala, naj se soglasje ne izda, toda urednike na MZZ nista poslušala ne vlada ne minister Karl Erjavec. Slednji naj bi celo interveniral in prepričeval, da je bila vloga Belorusije oddana že pred preiskavo.

Jožef Horvat, predsednik OZP, je za Reporter dejal, da OZP ne odloča, niti ni seznanjen o postavitvi častnih konzulov. »Mora pa OZP sklicati nujno sejo, če jo v skladu s poslovnikom DZ zahteva poslanska skupina o določeni temi, ki je v pristojnosti OZP. Prav tako imajo člani OZP možnost, da na redni mesečni seji ministru za zunanje zadeve postavijo poslanskavprašanja ali podajo poslanske pobude,« je povedal Horvat. O tem, da je Škrabec častni konzul dveh tujih držav, pa to, da zakon o zunanjih zadevah tega ne preprečuje.