stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Absurd: policija nad zastavo Dežele Kranjske

Deli na:
Absurd: policija nad zastavo Dežele Kranjske

Foto: Bobo

Ali zastava Dežele Kranjske iz časa Avstro-Ogrske res lahko tako razburi ljudi, da jih je treba pred njo zavarovati?

»V skladu s katerimi predpisi je prepovedano izobešanje ali nošenje zastave nekdanje Dežele Kranjske kot dela Avstro-Ogrske monarhije, katere sestavni del je bila tudi današnja Slovenija, dovoljeno pa izobešanje ali nošenje zastave nekdanje Jugoslavije ali nekdanje Republike Slovenije kot dela nekdanje Jugoslavije?« Tako je v poslanskem vprašanju, naslovljenem na ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar, zapisal poslanec SDS Vinko Gorenak.

Rajko Štalekar je po tviterja policiji naslednji dan zastavil isto vprašanje in po enaki poti prejel prompten odgovor: »Ker ima omenjena zastava simbole, ki pri posameznikih zbujajo občutke vznemirjenja in razburjenja. Prejeli smo pisno prijavo ljudi, zato je policija uvedla prekrškovni postopek v skladi s 50. členom ZP-1.«

Gorenak je na Nova24tv našel prispevek, ki govori o ukrepanju policije zoper državljana, ki je izobesil zastavo Dežele Kranjske iz časa Avstro-Ogrske monarhije. Pod njo, tako Gorenak, se je boril tudi general Maister, ki ima v naši zgodovini pomembno mesto in je zaslužen, da je Maribor z okolico danes del Slovenije. Na domu tega državljana naj bi se oglasili policisti in mu povedali, da zastava moti nekoga v okolici in da naj jo takoj odstrani. Ker tega ni storil, mu je bil menda izdan plačilni nalog, sledila pa naj bi nasilna sodna odstranitev zastave. Poslanec med drugim še prosi ministrico za opis konkretnega dogajanja in policijskih ukrepov.

Policijska utemeljitev prekrškovnega postopka je absurdna in ni v skladu z načelom svobode izražanja v demokratični družbi.