GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

84 odstoten uspeh

Deli na:

Splošno maturo je letos v spomladanskem roku opravljalo 9221 kandidatov, uspešnih pa je bilo 84 odstotkov, je na novinarski konferenci dejal direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc. Minister Igor Lukšič je ob tem poudaril, da se je matura utrdila kot pomemben del srednješolskega sistema, zato ne razmišljajo o tem, da bi jo odpravili.

Splošno maturo je letos v spomladanskem roku opravljalo 9221 kandidatov, uspešnih pa je bilo 84 odstotkov, je na novinarski konferenci dejal direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc. Minister Igor Lukšič je ob tem poudaril, da se je matura utrdila kot pomemben del srednješolskega sistema, zato ne razmišljajo o tem, da bi jo odpravili.

Odprta vprašanja, kot je vprašanje števila in izbirnosti predmetov, pa bodo reševali znotraj diskusije o Beli knjigi, je napovedal minister za šolstvo in šport Igor Lukšič. Eksterna matura po njegovih ocenah izkazuje, "da je celotno slovensko srednje šolstvo dobro, da se dobro razvija", zato jo je, kot pravi, treba ohraniti "tudi v tej funkciji".

Kot je dejal, je "v resnici najbolj problematično" to, "da je matura za mnogo univerz in visokih šol edini kriterij ali pa preobtežen kriterij za vpis". Zato, je nadaljeval, poskušajo prepričati univerze in visoke šole, da vključujejo še kakšne dodatne kriterije za selekcijo pri vpisu v njihove programe.

"Ne delim mnenja, da je čas priprav na maturo za dijake pretežak, preveč stresen. Mislim, da je funkcija mature tudi, da se kondenzirajo znanja celotne srednje šole," je dejal Lukšič. Prepričan je, da je ta napor potreben, da "celotno znanje tudi skozi pripravo na maturo dobi eno novo konsistenco in pripomore k temu, da dijaki v tej fazi šolanja dozorijo".

Med vsemi kandidati, ki so v spomladanskem roku opravljali splošno maturo, je bilo 7889 gimnazijcev, med katerimi je bilo 91,82 odstotkov uspešnih. 379 kandidatov je doseglo 30 točk ali več in bo tako dobilo spričevalo s pohvalo. Ti prihajajo iz 48 različnih šol iz 36 krajev po Sloveniji, med njimi pa je 65,7 odstotka deklet in 34,3 odstotka fantov, je pojasnil Zupanc in dodal, da to ne odstopa veliko od razmerja med dekleti in fanti, vpisanimi na slovenskih gimnazijah. Največje možno število točk je letos doseglo 33 kandidatov.

Kandidati lahko vlogo za vpogled v maturitetno polo podajo do 16. julija, naslednji dan po vpogledu pa lahko vložijo ugovor na izračun točk ali ugovor na oceno, je dejal Zupanc.

Poklicno maturo je na spomladanskem roku opravljajo 9506 kandidatov, med njimi pa jih je bilo uspešnih 8389. Kot je dejal Zupanc, jih je 145 doseglo 22 ali 23 točk in bo tako dobilo spričevalo s pohvalo. Zlati poklicni maturantje po njegovih besedah prihajajo iz 66 različnih šol iz 29 slovenskih krajev.

Na II. gimnaziji Maribor in ljubljanski Gimnaziji Bežigrad je v spomladanskem roku mednarodno maturo opravljalo 39 dijakov iz Slovenije in 24 tujcev. Med njimi je 16 zlatih maturantov. Povprečno število točk slovenskih dijakov na mariborski gimnaziji znaša 36,9 točke, dijakov tujcev pa 35 točk. Na bežigrajski gimnaziji pa so slovenski dijaki v povprečju na mednarodni maturi dosegli 38,4 točke, tuji pa 32 točk.

Kot je dejal Zupanc, se slovenski gimnaziji po uspešnosti na mednarodni maturi uvrščata v sam vrh med več kot 1300 gimnazijami po svetu, kjer opravljajo mednarodno maturo.

Predsednik državne komisije za splošno maturo Blaž Zmazek je pojasnil, da je komisija obravnavala posamezne lažje kršitve, napake in pomanjkljivosti pri izvajanju mature, ki pa jih je bilo "zelo malo" in "ne vplivajo na verodostojnost preverjanja in ocenjevanja znanja".

Državna komisija za poklicno maturo je skupaj z Državnim izpitnim centrom vodila nadzor nad izvedbo opravljanja poklicne mature, in sicer z nenapovedanimi obiski na šolah v času opravljanja izpitov in z dežurstvom v predmetnih komisijah, je pojasnil predsednik komisije Boris Dular. V času dežurstev pa s šol po njegovih besedah ni bilo obvestil "o kakšnih večjih problemih pri izvedbi".

Visokošolske prijavno-informacijske službe bodo kandidate o sprejemu na študijski program obvestile do 23. julija, višješolske pa do 24. julija.

Rezultati splošne mature so sicer danes od 5. ure zjutraj objavljeni na spletu, do 9. ure pa si jih je ogledala že večina kandidatov, je dejal Zupanc. Kot je poudaril, je rok za prijavo opravljanja mature na jesenskem izpitnem roku 14. julij, izpiti pa se bodo začeli 24. avgusta. Kandidati bodo z rezultati jesenskega roka splošne mature seznanjeni na šolah 16. septembra, s pomočjo svoje šifre pa si jih bodo lahko istega dne do 5. ure zjutraj ogledali tudi na spletu.

Rezultati poklicne mature so bili znani že 6. julija, prijave na jesenski rok poklicne mature pa so bile možne do 7. julija.