901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

700 delavcev Kovinoplastike dobilo finske šefe

Deli na:
700 delavcev Kovinoplastike dobilo finske šefe

Foto: Google Street View

Kovinoplastika Lož, ki zaposluje skoraj 700 ljudi, bo dobila novega večinskega lastnika. To bo postal finsko-luksemburški finančni sklad KJK, ki v zadnjih dveh letih v Sloveniji na veliko kupuje podjetja, danes poroča Siol.net. Koliko bo Fince stal nakup 62 odstotkov Kovinoplastike, uradno ni znano.

Družba pooblaščenka, lastnica 62 odstotkov Kovinoplastike Lož, je v sredo podpisala pogodbo o prodaji delnic podjetju KJK Investicije. Njegov ustanovitelj je finančni sklad KJK Fund II, katerega uradni sedež je v Luksemburgu, upravljajo pa ga na Finskem. Zeleno luč prodaji morajo prižgati le delničarji pooblaščenke, ki se bodo 29. avgusta sestali na skupščini.

Kovinoplastika Lož bo že četrta večja naložba sklada KJK v Sloveniji. Pred tem so Finci že prevzeli ali sodelovali pri prevzemih treh slovenskih podjetij, in sicer podjetij Iskra ISD, Don Don in Tomplast.

Po dostopnih informacijah, ki jih navaja spletni portal, so za te posle v KJK odšteli približno 35 milijonov evrov. Večina vlagateljev v sklad, ki priložnosti išče v kapitalsko šibkih podjetjih z dobrim položajem na trgih, prihaja iz Finske, Danske in baltskih držav.

Družba pooblaščenka je svoja deleža v Kovinoplastiki Lož in invalidskemu podjetju TCR Inpro na zadnji dan lanskega leta vrednotila na slabih 28 milijonov evrov. Kljub poslovnim in finančnim turbulencah v Kovinoplastiki v zadnjih osmih letih v bilancah ni slabila njene vrednosti.

Družba pooblaščenka, ki je leta 2007 najela posojilo za odkup delnic Kovinoplastike, tako Siol.net, je sicer že nekaj let na meji bankrota. Njene kratkoročne obveznosti so za skoraj 10 milijonov evrov višje od višine kratkoročnih sredstev. Zaradi tega je revizor družbe pooblaščenke že v poročilu za leto 2014 podvomil v sposobnost družbe, da še naprej posluje kot delujoče podjetje, če ji ne bo uspelo reprogramirati dolgov.

Že takrat so se v družbi pooblaščenki delnice Kovinoplastike odločili prodati in denar nameniti za poplačilo upnikov, saj so ocenili, da v nasprotnem primeru ne bodo mogli poravnati kreditnih obveznosti.

Družba pooblaščenka ima še za dobrih 17 milijonov evrov finančnih obveznosti. Njena največja upnika sta Družba za upravljanje terjatev bank in Kovinoplastika, ki ji pooblaščenka dolguje še dobrih pet milijonov evrov. Denar ji je Kovinoplastika posojala med letoma 2011 in 2014, ko je imela sama velike poslovne težave.

Za Kovinoplastiko Lož, največjim zaposlovalcem v Loški dolini, ki proizvaja ključavnice in okovja, je sicer burno obdobje. Padanju naročil in prihodkov po izbruhu gospodarske krize je sledila večletna izguba, odpuščanja, stavke, poizkus sovražnega prevzema, zamenjave v upravi, naporni dogovori z bankami upnicami o reprogramu posojil in čiščenje nasedle zapuščine iz "tajkunskih" poslov z nekdanjo upravo Cimosa.