Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Pivo in cvetje, tiskovna konferenca, Nika Zorjan Njena.si

S kom je Nika Zorjan odpotovala na Maldive?

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

4000 podpisnikov zahteva odhod župana Fištravca

Deli na:
4000 podpisnikov zahteva odhod župana Fištravca

Foto: Bobo

Mariborska Lista za pravičnost in razvoj (LPR) je že pred časom pričela z zbiranjem podpisov občanov za odstop župana Andreja Fištravca pod sloganom Podpis namesto kocke. Kot pravi predsednik opozicijske liste Stojan Auer, so v dobrem mesecu dni zbrali okoli 4000 podpisov, ki pa jih župan zdaj kljub prošnjam ne želi prevzeti osebno.

Po Auerjevih besedah je njihovo stojnico v središču mesta v tem času obiskalo na tisoče občanov, zbrani podpisi pa predstavljajo okoli deset odstotkov mariborskega volilnega telesa, ki običajno prihaja na volitve. S podpisom so izrazili nezadovoljstvo nad aktualno mestno oblastjo.

"Hkrati je vsak dani podpis pomenil tudi simbolični poziv predsedniku vlade Miru Cerarju, naj izpolni svojo dano obljubo in omogoči ustavno pravico občanov, da lahko z demokratično večino župana ne le imenujejo, ampak tudi razrešijo," je dodal prvak LPR.

Na današnji dan, ko se izteka prva polovica njegovega mandata, so Fištravcu želeli izročiti zbrane podpise, a je ta takšno možnost zavrnil. Iz kabineta župana so jim sporočili, da lahko podpise predajo zgolj na vložišču ali tajnici na občini.

V LPR takšno odločitev obžalujejo, saj ne gre za mnenje predsednika ali članov liste, pač pa za mnenje nekaj tisoč Mariborčanov. Po njihovem je več kot očitno, da župan s tem ignorira velik del volilnega telesa, zato bodo tudi na predsednika vlade naslovili pismo z vprašanjem, ali si morda želi ponovitve scenarija izpred štirih let, ko je obupana množica Mariborčanov, ker ni imela nobene druge demokratične možnosti, svoje nezadovoljstvo izrazila s kamnitimi kockami.

Mariborski župan je že ob začetku zbiranja podpisov povedal, da ne vidi razlogov za svoj odstop. Še več, pravi, da načrtuje nov mandat, ko se bodo pokazali rezultati sedanjega dela. Ob tem je spomnil, da je že leta 2013 sprožil pobudo, ki jo je pozneje povzel tudi državni zbor, s katero bi regulirali odstop županov, svetnikov, poslancev in predsednika države z zakonom, s čimer bi v Slovenijo prinesli nekaj več reda.