Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Znan bo dobitnik Nobelove nagrade za medicino

Deli na:
Znan bo dobitnik Nobelove nagrade za medicino

Foto: Reuters

Začenja se objava imen letošnjih dobitnikov Nobelovih nagrad. Prvi bo danes na vrsti nagrajenec za medicino. Tako kot vedno pa svet z največjim zanimanje čaka na petek, ko bodo objavili ime dobitnika Nobelove nagrade za mir. Najboljše možnosti za to naj bi imeli nemška kanclerka Angela Merkel, papež Frančišek in Visoki komisariat ZN za begunce.

Danes bo, kot rečeno, znan dobitnik nagrade za medicino ali fiziologijo. Lani so si to nagrado razdelili ameriško-angleški raziskovalec John O'Keefe ter norveški par May-Britt Moser in Edvard Moser za odkritje sistema pozicioniranja v možganih, "notranjega GPS", ki človeku omogoča orientacijo v prostoru.

V torek bo sledila nagrada za fiziko, v sredo za kemijo, v četrtek za literaturo, v petek pa najprestižnejša - za mir. Nagrajenca za ekonomijo bodo objavili 12. oktobra, datum objave nagrade za književnost pa še ni znan; običajno nagrajenca sporočijo v četrtek.

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Dobitniki bodo nagrade, vredne po osem milijonov švedskih kron oz. 855.000 evrov, prejeli na slovesnosti 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti.