sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

damjan-žugelj Necenzurirano

Glavnega akterja afere slovenski Watergate bodo ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Znan bo dobitnik Nobelove nagrade za literaturo

Deli na:
Znan bo dobitnik Nobelove nagrade za literaturo

Fotografija je simbolična. - Foto: Nataša Juhnov

V Stockholmu bodo danes okoli 13. ure naznanili letošnjega dobitnika Nobelove nagrade za literaturo. Po letih škandalov se bo Švedska akademija po mnenju nekaterih letos odločila za "bolj varno izbiro". Zaradi aktualne koronakrize pa letošnji lavreat ne bo užil vseh plati slave, ki jo nagrada prinese.

Po mnenju Björna Wimana, urednika za kulturo pri švedskem časopisu Dagens Nyheter, bo Švedska akademija letos nagrado podelila "avtorici, ki ni iz Evrope in ki je tako v političnem in ideološkem smislu nasprotje lanskoletnemu Nobelovcu Petru Handkeju".

Na stavnicah, kjer se ugiba o potencialnem nagrajencu ali nagrajenki, po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA najbolje kaže trem neevropskim avtorjem. Na britanski Nicerodds je na prvem mestu Maryse Conde, ki prihaja z otoka Guadeloupe v Karibskem morju. Sledi ji ruska pisateljica Ljudmila Ulickaja, na tretjem mestu je japonski pisatelj Haruki Murakami, na četrtem kanadska avtorica Margaret Atwood in na petem kenijski pisatelj Ngugi wa Thiong'o.


Lani so Nobelovo nagrado podelili poljski pisateljici in znani aktivistki Olgi Tokarczuk za leto 2018 ter kontroverznemu avstrijskemu pisatelju Handkeju za leto 2019.

Švedska akademija se je namreč zaradi spolnega škandala, ki je omajal zaupanje v institucijo, odločila, da leta 2018 ne bo podelila Nobelove nagrade za literaturo. Nato je skupina več kot 100 švedskih avtorjev, igralcev, novinarjev in drugih osebnosti v kulturi ustanovila združenje Nova akademija, ki je alternativno Nobelovo nagrado namenilo Maryse Conde.

Teden Nobelovih nagrad se je v ponedeljek začel z razglasitvijo nagrajenca za medicino. Letošnji dobitniki bodo za razliko od prejšnjih let prejeli več denarja. Nagrada v vsaki od kategorij je vredna deset milijonov švedskih kron, okoli 950.000 evrov, namesto dosedanjih devetih milijonov kron, kar je 850.000 evrov.