Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Zlata lisica: Tina Maze na svoji zadnji tekmi s številko 34

Deli na:
Zlata lisica: Tina Maze na svoji zadnji tekmi s številko 34

Foto: Bobo

V Mariboru je vse pripravljeno za 53. izvedbo tekmovanja za Zlato lisico in slovo naše najuspešnejše smučarke Tine Maze.

V soboto bo najprej na sporedu veleslalom za svetovni pokal alpskih smučark. Na startu bo tudi šest Slovenk. Ana Drev bo nosila startno številko 15, Ilka Štuhec 31, Tina Maze 34, Katarina Lavtar 35, Tina Robnik 38, slovenske nastope bo sklenila Meta Hrovat s številko 57.

Sobotna tekma bo še zlasti posebna, ne le zaradi tega, ker gre za 53. izvedbo tega tekmovanja in ker organizatorji pričakujejo množično navijaško podporo, temveč zaradi poslovilnega nastopa najuspešnejše slovenske športnice vseh časov.

Mazejeva, ki je zadnjič tekmovala marca 2015, preden se je odločila za tekmovalni premor, se prav v Mariboru, kjer je zmagala na dveh veleslalomih in enem slalomu, želi posloviti od tekmovalnega športa ter pomahati v slovo navijačem in se zahvaliti za podporo vsem, ki so ji v teh letih športnega udejstvovanja stali ob strani. Prav v zadnjih dneh pred tekmo pa je Korošica znova poskrbela za še dodatno pozornost, ko v izjavah za tuje in domače medije ni povsem v celoti in kategorično zavrnila možnosti, da bi kariero podaljšala še do zimskih olimpijskih iger leta 2018.

Šesti veleslalom v sezoni bo odprla tekmovalka iz Liechtensteina Tina Weirather, ki je na javnem žrebanju prvih petnajst startnih številk na polnem Trgu Leona Štuklja izbrala številko ena. Lani in predlani je bila na pohorski strmini tretja.

Vodilna v posebnem seštevku discipline Francozinja Tessa Worley bo startala kot četrta, vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala Američanka Mikaela Shiffrin, ki je na slalomu na zagrebškem Sljemenu z odstopom v prvi vožnji prekinila rekordni niz dvanajstih zaporednih slalomskih zmag, pa je izbrala številko 6.

Italijanka Federica Brignone je izbrala številko 2, lanska zmagovalka pohorske preizkušnje Nemka Viktoria Rebensburg bo nosila na startu številko 3, Italijanka Marta Bassino številko 5, Švicarka Lara Gut številko 7, Italijanka Sofia Goggia številko 8, Kanadčanka Marie-Michelle Gagnon številko 9, Avstrijka Michaela Kirchgasser številko 10. Številka 11 na startu je pripadla avstrijski zvezdnici Ani Veith, z dekliškim priimkom Fenninger, ki se je v karavano vrnila po 14-mesečni odsotnosti zaradi poškodbe. Takrat še Fenningerjeva je zmagala v Mariboru pred dvema letoma.

Pred, ob odsotnosti Tine Maze, najboljšo slovensko veleslalomistko Drevovo, ki je bila lani prav v Mariboru odlična druga, bodo nastopile še Italijanka Manuela Mölgg (12), Avstrijka Stephanie Brunner (13) in Norvežanka Nina Löseth (14).



Drevova se z izžrebano startno številko ni pretirano ukvarjala: "Je, kakor je, lahko bi bila številka osem, lahko bi bila 15, nima veze za jutri." V zvezi s tem, da bo branila lani osvojeno drugo mesto, pa je dejala: "Res je, lani sem tukaj dosegla drugo mesto, ampak vseeno, ko pridem sem, nekako ne čutim, da je to moja najljubša proga. Naklon proge ni takšen, kot ga imam jaz najrajši, kar pa ne pomeni, da jaz tukaj ne bom tekmovala z užitkom in dala vse od sebe. Konstantna forma je že bila v letošnji sezoni, zanesljivo vem, da me za skok na stopničke čaka še en skok naprej od tega. Delam na tem, da bom to kmalu tudi pokazala."

Sicer pa je tekmovalka iz Šmartnega ob Paki prepričana, da bo v soboto res posebna tekma: "Tina ima to tekmo, Ilka je domačinka in ima super sezono, vem pa, da bo prišlo tudi kar nekaj mojih navijačev, kar je zame samo plus. Ko slišiš navijače od starta do cilja, kar sem tudi lani slišala, je nekaj najlepšega."

Začetek prve vožnje bo ob 9.15, finalna pa bo na sporedu ob 12.15. Na startu 1. vožnje je vsega skupaj 70 tekmovalk. Zlata lisica se bo sklenila v nedeljo s slalomom, ki je lani odpadel zaradi pretoplega vremena.

Letos je vreme bolj naklonjeno organizatorjem, ki so lahko pripravili odlično progo, čeprav je včeraj tekmovalkam ob prostem treningu nekoliko nagajal močan veter, kar bi lahko predstavljalo težavo, saj je v tej sezoni zaradi orkanskega vetra že odpadel veleslalom v Courchevelu, veter pa je tudi odpihnil moški smuk v Santa Caterini. Jutri bo hladno, zato organizatorji vsem navijačem svetujejo, da se oblečejo mrazu primerno.

Tekme v mrzlem vremenu se ne boji Lara Gut: "Trenirati v vseh disciplinah je težko. Skušala bom dati vse od sebe. Bila sem bolna, ampak zdaj se počutim dobro. Ko je v Mariboru zelo hladno, je ponavadi tudi zelo dobro tekmovati. Bomo videli jutri." Dobre občutke ima tudi Weiratherjeva: "Zadnji teden je bil zelo naporen, a se tekme v Mariboru zelo veselim in jo komaj čakam. V Mariboru sem že bila dobra. Imam dobre občutke."

"Želim dobro smučati v obeh vožnjah, smučati na svojem limitu, in potem bomo videli, kaj se bo zgodilo. Tukaj v Mariboru so vsi vedno tako prijazni in veseli, zato se te tekme zelo veselim," je po žrebu startnih številk dejala Rebensburgova.

"Kakšen je občutek na vrhu? Zelo dobro se počutim, ko sem na vrhu razpredelnice. V tej sezoni sem že imela nekaj dobrih tekem in želim nadaljevati v tem slogu. Veliko sem trenirala in se pripravljala, sem boljša, ampak sem ista oseba, samo moje smučanje postaja vse boljše in postajam vse močnejša," pa je pred začetkom Zlate lisice razmišljala Shiffrinova.