Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Zaradi velikega petka Nemci danes ne smejo plesati, prati avtomobilov, se seliti...

Deli na:
Zaradi velikega petka Nemci danes ne smejo plesati, prati avtomobilov, se seliti...

Foto: Bobo

Nemci tudi letos ne bodo smeli plesati na veliki petek, saj je ples na ta dan tradicionalno prepovedan že več stoletij.

Čeprav veliko Nemcev protestira zaradi te, po njihovem neustavne prepovedi, pa zadnja javnomnenjska raziskava YouGov kaže, da kar 52 odstotkov vprašanih nima težav s prepovedjo in spoštuje veliki petek kot dan miru.

Mnogi pozivajo k večji ločenosti cerkve in države, v tako imenovanem "Tanzverbot" oziroma prepovedi plesa pa vidijo nek starodaven ostanek, ki bi ga bilo treba odpraviti, piše nemški portal Deutsche Welle (DW).

Se pa omejitve glede prepovedi plesa od dežele do dežele precej razlikujejo. Berlin je zagotovo najbolj liberalna dežela, saj prepoved plesa velja le na veliki petek od 4. ure do 21. ure, tako da lahko vsi željni plesa še vedno porabijo svojo energijo v petek pozno zvečer.

Južna, pretežno katoliška Bavarska pa ima eno od strožjih prepovedi, saj ta traja kar 70 ur, od 2. ure zjutraj na veliki četrtek pa do polnoči v nedeljo. Kršitelje lahko doleti kazen do 1500 evrov.



Prepoved plesa izvira iz srednjega veka, saj se je kristjanom zdelo neprimerno, da se med svetim tednom, ki traja od ponedeljka do nedelje, veseljači in poplesava.

Vendar ples ni edino, kar je "prepovedano" na veliki petek. Med drugim se ne sme prati avtomobilov in seliti iz hiše, na seznamu neprimernih dejavnosti pa je tudi več kot 700 filmov, ki kršijo verski moralni občutek tihega krščanskega praznika, piše DW.

Na seznamov filmov je med drugim satirična komedija Brianovo življenje britanske komične skupine Monty Python. Od leta 2013 pa v kraju Bochum v znak protesta na veliki petek organizirajo javno predvajanje prav te satire o Jezusovem življenju. Zaradi predvajanja filma je moral leta 2014 organizator dogodka plačati 300 evrov kazni, po pritožbi pa so mu jo znižali na 100 evrov.

Nemška zvezno sodišče je novembra lani odločilo, da se tovrstnih dogodkov ne sme prepovedati, zato se lahko letos pričakuje več podobnih dogodkov, še piše DW.