Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Zaradi suše v Braziliji raste cena kave

Deli na:
Zaradi suše v Braziliji raste cena kave

Foto: Reuters

Brazilijo, največjo svetovno proizvajalko kave, je lani prizadela ena najhujših suš v zadnjih desetletjih. Proizvodnja kave je bila glede na leto 2013 manjša za skoraj osem odstotkov, upad proizvodnje v državi, ki pridela okoli tretjino vse kave na svetu, pa se je že odrazil v zvišanju cen, ki bi se lahko nadaljevalo tudi letos.

Pridelek kave v Braziliji je bil lani za 7,7 odstotka manjši kot leto prej in precej pod prvotnimi pričakovanji, kažejo podatki brazilskega ministrstva za kmetijstvo. Pri tem je proizvodnja kakovostne vrste arabica upadla za 15 odstotkov.

Upad proizvodnje je pognal cene navzgor, arabica se je v letu 2014 podražila za polovico in se letos še draži, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Cena arabice za dobavo v marcu je bila minuli teden pri 1,77 dolarja za funt (približno 0,45 kilograma), medtem ko je bila leto prej pri 1,06 dolarja.

Prvotne ocene za leto 2014 so kazale na proizvodnjo 60 do 65 milijonov vreč (po okoli 60 kilogramov) kave, končna proizvodnja pa je znašala 45,3 milijona vreč. Manjša proizvodnja je posledica pomanjkanja dežja v južni in južnem delu srednje Brazilije, kjer so glavna pridelovalna območja. Sušno obdobje je trajalo od prvih tednov leta 2014 do konca novembra.

Predstavnik zadruge pridelovalcev v zvezni državi Minas Gerais Paulo Sergio Elias je za AFP povedal, da letna količina padavin običajno znaša med 1600 in 1800 milimetrov, lani pa je bila manj kot 900 milimetrov.

Suša je povzročila posebej veliko škodo, ker padavin ni bilo januarja in februarja, ko se zrna debelijo in dozorevajo. Vplivala pa bo tudi na produkcijski potencial v letošnjem letu, saj so rastline prešibke, da bi lahko obrodile, je dodal. Glede na dvoletni cikel rasti se bo torej lanska suša odrazila tudi v pridelku v naslednjih 12 mesecih.

Mednarodna organizacija za kavo (International Coffee Organization, ICO) v svojem poročilu za november 2014 ugotavlja, da se je rast cen ustavila, potem ko je bila Brazilija deležna obsežnih padavin. Organizacija ocenjuje, da bi lahko svetovna proizvodnja v proizvodnem letu 2014/15 znašala okoli 141 milijonov vreč. V letu 2012/13 je dosegla 145,1 milijona vreč, kar je bilo največ doslej.

Brazilija je največja proizvajalka kave na svetu. Po podatkih ICO se je njena proizvodnja v zadnjih 50 letih stalno povečevala, od 23,2 milijona več v letu 1963/64 do 50,8 milijona vreč v 2012/13. Proizvodnja v Braziliji in tudi drugod po Južni Ameriki sicer niha, in sicer poleg dvoletnega cikla pridelave arabice tudi zaradi vpliva vremenskih šokov, kot sta zmrzal in suša, v poročilu o svetovi trgovini s kavo v obdobju 1963-2013 piše ICO.

Svetovna trgovine kave je po podatkih ICO v letu 2012 obsegala 173,4 milijarde dolarjev, porabljene pa je bilo 142 milijonov 60-kilogramskih vreč kave.