bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Zaradi prestopa Romuna Cretuja je počilo med Olimpijo in Mariborom

Deli na:
Zaradi prestopa Romuna Cretuja je počilo med Olimpijo in Mariborom

Foto: Twitter / NK Maribor

Sicer te dni še mirujoče in zasnežene slovenske nogometne zelenice je včeraj razburkal prestop romunskega nogometaša Alexandruja Cretuja iz vrst Olimpije v NK Maribor.

Medtem ko so vijoličasti prepričani, da je igralec po plačilu odkupne klavzule njihov član, menijo pri Olimpiji, da so bili izigrani in da dokumenti niso veljavni.

Vsaka stran v dogovoru seveda išče svoj prav, a zadnjo besedo ob prestopu Romuna iz slovenske prestolnice v klub pod Kalvarijo bo po besedah pravne službe pri Nogometni zvezi Slovenije imela registracijska komisija NZS. Ta bo zasedala po končanem prestopnem roku, ki se v Sloveniji zaključi v četrtek, 15. februarja. Prvenstvo se bo s tekmami 19. kroga nadaljevalo 24. februarja, odpadlo tekmo jesenskega dela bosta z 18. krogom že 17. februarja odigrali ekipi Ankarana in Aluminija.

Vendar pa se je včeraj zapletlo pri enem od igralcev Olimpije. Alexandru Cretu, ki v minulega pol leta sicer ni dobil veliko priložnosti v dresu zmajev, si je že dalj časa želel drugam, dolgo so nadarjenega vezista opazovali pri Mariboru. A sta kluba pred časom sklenila dogovor, da si ne bosta jemala igralcev, prav tako je Cretu imel v svoji pogodbi z zmaji, ki mu velja do 30. junija 2020, klavzulo, ki mu dovoljuje le odhod v tujino. Sinoči pa je z Mariborom podpisal pogodbo do leta 2021.

Kot je poročal časnik Ekipa, ima romunski nogometaš z NK Olimpija Ljubljana podpisano pogodbo, ki predvideva morebitno predčasno prekinitev sodelovanja v primeru visoke ponudbe za nogometaša iz tujine. Predsednik Olimpije Milan Mandarić je v telefonskih pogovorih z agentom Cretuja Zvonkom Milojkovićem pristal na nižjo odškodnino v primeru takojšnjega igralčevega odhoda v tujino.


Po zagotovilu agenta, da je svojemu igralcu našel klub v tujini, je v.d. direktorja NK Olimpija Ljubljana Dejan Stamenkovič izdal pisno dovolilo, da se agent lahko začne pogovarjati o kasnejši prodaji in dogovoru med Olimpijo in neimenovanim klubom iz tujine. Dokument, ki je šele predpogoj za kasnejšo morebitno prodajo, ima naveden podatek, da bo Olimpija izdala ITC (International Transfer Certificate), torej, da velja le za tujino. V primeru, da je agent igralca prodajal v Slovenijo, je očitno prišlo do prekoračitve pooblastila, saj Olimpija ne želi igralcev prodajati v konkurenčne klube.

"Dokument, ki je bil z naše strani poslan agentu, je bil posledica naših prejšnjih dogovorov in ustnih pogovorov in ga je treba v tem kontekstu tudi vzeti. Vse ostalo je proti volji kluba. O vsem tem smo obvestili tudi agenta in vodstvo NK Maribor," je povedal Stamenkovič.

"Predsednik kluba Milan Mandarić ostaja pri stališču, da lahko Alexandru Cretu odide v tujino pod dogovorjenimi pogoji, nikakor pa to ne velja za Slovenijo. Vsaka drugačna razlaga dogovora/avtorizacije je v nasprotju z voljo kluba in prej podpisanimi dokumenti," so sporočili iz Olimpije.

Na drugi strani vrača žogico športni direktor Maribora Zlatko Zahovič, ki pravi, "da so igralca od Olimpije na presenečenje vseh dobili povsem legitimno, da je dokumente pregledala tudi njihova pravna služba, ki velja za eno boljših v Evropi in da je igralec zdaj član NK Maribor". Včeraj je Cretu na uradni novinarski konferenci tudi že poziral z novim dresom, nosil bo številko 8, že jutri pa se bo četi Darka Milaniča pridružil na pripravah v Moravskih Toplicah.

Vendar pa bo pri vsem tem zadnjo besedo imela registracijska komisija NZS, ki mora prestop na podlagi pregledanih vseh dokumentov še uradno potrditi oziroma o njem presojati.