andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Vrnitev Petra Prevca: zmaga v Sapporu!

Deli na:
Vrnitev Petra Prevca: zmaga v Sapporu!

Foto: Bobo

Peter Prevc je zmagal na tekmi za svetovni pokal smučarjev skakalcev v japonskem Sapporu (143 in 134 m, 260,2).

Prvo mesto si je delil s Poljakom Maciejem Kotom (139 in 138 m, 260,2). Tretji je bil Avstrijec Stefan Kraft (137 in 139 m, 257,5). Prevc je četrto leto v nizu slavil v Sapporu, dosegel pa je 22. zmago v svetovno pokalu.

V finalu sta nastopila še dva Slovenca; Anže Lanišek je bil 24. (121,5 in 113 m, 188,7), Anže Semenič pa 26. (118 in 116,5 m, 180,1).

Preostali slovenski skakalci so ostali brez točk. Jurij Tepeš je končal na 31. mestu (117,5 m, 89,7), Cene Prevc je bil 44. (110,5 m, 76,1), Jernej Damjan 47. (110,5 m, 74,5), Domen Prevc pa zadnji, 50. (97 m, 47,4).

"Zelo sem zadovoljen. Odlične pogoje sem imel v prvi seriji in sem jih tudi izkoristi. Tudi moj drugi skok je bil zelo dober," je v prvi izjavi po tekmi povedal Peter Prevc, Kot pa je po svoji prvi zmagi v pokalu dejal: "Vesel sem svoje prve zmage ter tudi tega, da ob meni stoji najboljši skakalec minule sezone."

Peter Prevc je dosegel 64. posamično zmago za slovenske smučarske skoke v svetovnem pokalu, sam pa je na najvišji stopnički zadnjič stal na lanskem finalu pokala 20. marca v Planici, kjer je po izjemni sezoni rekordov prejel veliki kristalni globus. V tej sezoni mu ni steklo po željah in je pred Sapporom le dvakrat stal na zmagovalnih stopničkah; tretji je bil v finskem Kuusamu 25. novembra lani, potem pa je to mesto osvojil še na ekipni tekmi 21. januarja v Zakopanah, ko je bil tudi najboljši posameznik dneva. Po poljski turneji je vse uspešneje nastopa na nemški in se štirikrat zapored uvrstil med deseterico, od tega na četrtem mestu z ekipo v Willingen, to mesto pa je bilo pred Sapporom tudi najvišja posamična uvrstitev, ki jo je zabeležil na letalnici v Oberstdorfu 5. februarja.


Tekma v Sappooru pa se ni začela po slovenskih notah. Po slabih nastopih peterice je šesti slovenski nastop v uvodni seriji začel prav Peter Prevc in je moral zaradi neugodnih vetrovnih razmer najprej zapustiti startno rampo, ko pa je zagorela zelena luč in je z zastavico zamahnil še slovenski trener Goran Janus, je izkoristil izjemne pogoje in poletel 143 m, kar je le pol metra manj od uradnega rekorda skakalnice ter 3,5 metra manj od rekordnega dosežka Laniška na tekmi celinskega pokala. Peter Prevc ni doskočil v telemark in je dobil 18 točk odbitka zaradi zelo ugodnega vetra. Najprej ga je za sedem desetink ugnal Nemec Andreas Wellinger, nato pa za 3,8 točke še Kot, oba sta skočila 139 m.

Nato ga je povsem polomil na japonskem razglašeni Domen Prevc, namerili so mu 97 m, s tem je končal na zadnjem mestu, obenem pa je nastop v finalu omogočil Semeniču, ki je začel drugo serijo; Tepeš je bil na prvem mestu, ki ni prineslo drugega skoka, zgrešil pa ga je za pičlo desetinko.

Tik pred Petrom Prevcem je v finalu nastopil Kraft in iz zmagovalnega odra na četrto mesto potisnil Nemca Wellingerja, ki je skočil devet metrov manj. Pred njim je ponovno dober nastop opravil Peter Prevc, ki pa je moral znova iz zaletne rampe. Ko se je vrnil, se je veter umiril in odvzeli so mu le 4,6 točke za pomoč vetra; Kraftu kar 15,6. Na vrhu je bil le še Kot in po daljši negotovosti je bilo na koncu jasno, da bodo zaigrali obe himni, najprej poljsko, nato pa še Zdravljico za potrditev vrnitve najstarejšega od treh bratov Prevc na sam svetovni vrh. Sedaj je na 11. mestu skupnega seštevka pokala (449) in se vse bolj približuje desetemu Poljaku Piotru Žyli (490), ki je še na mestu, ki mu zagotavlja neposreden nastop na tekmi.

Dvakratni olimpijski prvak in zmagovalec novoletne turneje Kamil Stoch, deseti po prvem skoku, je bil na koncu šele 18., vendar je ohranil mesto na čelu svetovnega pokala (1080), Norvežan Daniel Andre Tande, tokrat sedmi, pa je na drugem mestu (989) zmanjšal zaostanek na manj kot 100 točk. Tretji je Kraft (980), četrti pa Domen Prevc (867), zadnji slovenski zmagovalec tekem za svetovni pokal pred Sapporom; slavil je v Engelbergu 18. decembra lani, ko si je priskakal četrto zmago v svetovnem pokalu v karieri in sezoni. V Sapporu se tokrat s skakalnico še ni spoprijateljil, saj so mu v petkovi kvalifikacijski seriji namerili vsega 114 metrov.

V poskusni seriji pred tekmo je najbolje kazalo Damjanu, ki je bil tretji (133,5 m), Lanišek pa je bil sedmi (132,5 m). Precej slabša je bila najboljša slovenska trojice te sezone; Peter Prevc je imel 35. izid (115 m), Domen Prevc 48. (78 m), Tepeš pa 49. (75). Najboljši je bil Kraft (145 m). Dan prej je bil Peter Prevc najboljši že v kvalifikacijah; s skokom, dolgim 138 metrov, je bil kar 10 metrov daljši od drugouvrščenega Francoza Vincenta Descombesa Sevoieja, še meter in pol krajši je bil Poljak Jan Ziobro.

V nedeljo bo v Sapporu še druga tekma, ki se bo začela s prvo serijo že ob drugi uri zjutraj po slovenskem času.