Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Visoko vabi: pridite na ogled Tavčarjevega dvorca (in na kavo)

Deli na:
Visoko vabi: pridite na ogled Tavčarjevega dvorca (in na kavo)

Tavčarjev dvorec na Visokem. - Foto: poljanskadolina.com

Občina Gorenja vas - Poljane je letošnjo pomlad zaključila glavnino večletne investicije v obnovo Tavčarjevega dvorca na Visokem. V okviru te faze obnove, ki so se jo lotili lani, so zamenjali strešno kritino, uredili tlake in talno ogrevanje. Na ta način, bo lahko Dvorec Visoko odprt vse leto za obisk kavarne in muzejskih zbirk.

Kot so sporočili iz občine, so dotrajano strešno kritino zamenjali s tradicionalnim strešnikom špičakom. V vhodni veži in vseh prostorih razstavnih zbirk, vključno s poročno dvorano in kavarno, so uredili tlake in talne obloge ter talno ogrevanje. Po celotnem pritličju so položili parket, v vhodni veži pa hotaveljski kamen, pri čemer so v veži uspeli obnoviti tudi nekaj prvotnih talnih plošč.

Občina je s strani ministrstva za kulturo za izvedbo obnove prejela nepovratna sredstva v višini dobrih 95.000 evrov, del sredstev pa pričakujejo tudi za obnovo fasade dvorca, ki so jo dodatno izvedli ob sklepu investicije. Poleg tega pričakujejo, da bo k interventni obnovi starodavnega dela vzhodnega pročelja stare kašče pristopil tudi Konservatorski center Slovenije, kamor so že oddali vlogo za čimprejšnjo izvedbo del.

Z ureditvijo ogrevanja bo Dvorec Visoko lahko odprt vse leto in bo na voljo obiskovalcem za obisk kavarne in muzejskih zbirk. Kavarna Visoko je tako odprta vsak dan, nadgradila pa je tudi svojo ponudbo za obiskovalce.

Občina Gorenja vas - Poljane je v zadnjih osmih letih v postopno obnovo dvorca iz 17. stoletja, v katerem je živel tudi pisatelj Ivan Tavčar, vložila že več kot milijon evrov. Na občini se trudijo dvorec oživiti tudi z različnimi dogodki in vsebinami. Lani so na dvorcu med drugim praznovali stoletnico nastanka Visoške kronike.