kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

VIDEO: Španski navijači brutalno žalijo katalonskega domoljuba Gerarda Piqueja

Deli na:
VIDEO: Španski navijači brutalno žalijo katalonskega domoljuba Gerarda Piqueja

Foto: Reuters

Trenutno v Španiji ni bolj osovraženega športnika, kot je nogometaš Barcelone Gerard Pique.

Čistokrvni Katalonec je že večkrat javno izrazil svoja načela in politično prepričanje, po nedeljskem referendumu pa je 30-letni partner kolumbijske pevke Shakire postal glavna tarča nasprotnikov samostojnosti Katalonije.

Gerard Pique, ki je že več kot petnajst let nepogrešljiv član španskih državnih selekcij, je le dan po referendumu odpotoval v Madrid, kjer se španska reprezentanca pripravlja na zadnji dve kvalifikacijski tekmi z Albanijo in Izraelom. Na treningu v ponedeljek zvečer ga je pričakalo več kot tisoč ljudi, ki so proti njemu vzklikali sovražne vsebine. Posredovala je celo španska policija, selektor reprezentance Julen Lopetegui pa je trening prekinil po vsega 23 minutah.

Ista policija, torej Guardia Civil, ki je v nedeljo v Kataloniji pretepala in preprečevala ljudem udeležbo na referendumu, je v ponedeljek na treningu veliko bolj mirno in humano odstranila žaljive napise na tribunah. Na enem od njih je pisalo, da je Pique manj vreden osebek in da je Španija njegova država, na drugem so gledalci zahtevali, da Pique ne igra več za Španijo, na tretjem pa so od španske zveze hoteli, da ta odstrani Piqueja iz reprezentance. Kljub prisotnosti policije so gledalci neumorno žalili nogometaša Barcelone, tako da selektorju ni preostalo drugega, kot da prekine trening.


V bran kolegu so stopili prav vsi nogometaši, celo Sergio Ramos iz Seville, ki velja za vzor med Španci, ni hotel novinarjem odgovarjati na vprašanja. Kako bo španska zveza reagirala na tovrstno sovražnost, se danes sprašujejo vsi španski mediji. Madridski As pravi, da so pritiski na zvezo tako močni, da naj bi Pique zapustil reprezentanco.

Predstavnik za stike z mediji španske vlade Inigo Mendez de Vigo je za televizijsko postajo Telecinco izjavil: "Pique ima vso pravico razmišljati po svoje. Je velik nogometaš, ki pusti dušo in srce na igrišče, ko igra za Španijo. Pred zadnjo tekmo, ki jo je Španija igrala z Italijo, smo se na sestanku z ministri dogovorili, da se ne sme žvižgati nobenemu nogometašu s španskim dresom. To bom zahteval tudi pred naslednjo tekmo."

O tem, da nima želje igrati za Španijo, če ga ljudje tako sovražijo, je Pique govoril že v nedeljo zvečer. S solzami v očeh je izjavil, naj mu to selektor pove v obraz in on se bo brez besed odpovedal španskemu dresu. Hkrati pa Pique ni ostal dolžen španskim oblastem. O predsedniku vlade Marianu Rajoyju je dejal: "Predsednik vlade je na nivoju, na katerem je. Hodi po svetu brez znanja angleščine." Njegovi namestnici, ki je posredovanje policije v nedeljo v Kataloniji označila za pravilno in v skladu z zakonom, pa je namenil tvit (Pique ima več kot 16 milijonov sledilcev), ki je še poglobil prepad med njim in zavednimi Španci.

Španija ima v četrtek priložnost, da si z zmago proti Albaniji v Alicanteju zagotovi prvo mesto v skupini in s tem vozovnico za svetovno prvenstvo v Rusiji 2018.